tisdag 7 augusti 2012

Mer Waldorf / Antrpoposofi / Biodynamik

Som ett brev på posten hade idag Humanistbloggen ett inlägg på temat Biodynamik som jag varmt rekommenderar. Det var inte ens särskilt långt.

Waldorfpedagogiken bygger samma bisarra, nästan psykotiska, idéer som biodynamik.

Anledningen till att Stockholms Universtitet tog ifrån Waldorfseminariet examinationsrätt var att deras litteratur fullständigt och totalt i alla avseenden saknar vetenskapligt stöd. Det är helt enkelt bara rent hittepå man lär ut, och det är inte ok. Att hävda att de vansinnigheterna skulle ha några som helst fördelar är lika bisarrt som att käka homeopatiska medel, något som förresten även det låg Rudolf varmt om hjärtat.

Jag har hört många prata om kopplingarna mellan KRAV och antroposoferna och biodynamisk odling, men när jag själv letar hittar jag inte något.

Överallt jag läser tycks "biodynamisk odling" användas nästan synonymt med ekologisk odling i största allmänhet, men läser man vad Wikipedia har att säga om biodynamisk odlig är det Rudolf Steiner i sitt esse. Det har dessutom idéer kring kretslopp och sk ekologiskt jordbruk*.

Organisationen som certifierar biodynamiska produkter heter Demeter, och har nära kopplingar till Krav.

Saltå Kvarn är en del av Järna-antroposofernas högkvarter, och de tillverkar där "biodynamiskt odlade produkter". Detta framhävs stolt på KRAVs hemsida. En av "medlemsorganisationerna" (läs: delägarna) i KRAV är just Biodynamiska Produkter, med postadress i Järna. En annan är Fältbiologerna, som väl ändå inte är antroposofer, eller? Övriga är ett antal av de största företagen inom mat i Sverige, som KF och Ica Sverige AB.

Jag får inte ihop det. Många av KRAVs idéer är sunda, som att hålla igen om på besprutning, och att försöka ha balans så att man inte utarmar jorden och gör slut på onödigt mycket resurser, men det förekommer också massor av intressanta idéer kring vad som är "naturligt". Kemikalier och konstgödsel och annat är inte ok, om det är förädlat eller inte "naturligt", men vad som är "naturligt" i den här bemärkelsen är helt godtyckligt, särskilt om man ser till vad som faktiskt funkar. KRAV är av princip motståndare till genmodifierade grödor, vilket i vissa hänseenden är mycket sunt, men i andra fullständigt befängt.

Jag vet att jag har många pålästa och kunniga läsare. Någon som kan reda ut KRAVs förhållande till Rudolf Steiner? Hur meningsfullt är det egentligen att köpa KRAV-märkta produkter? Är det bara hokus pokus och dumheter, eller är det vettigt? Vem tjänar pengarna, för det finns en hel del pengar...


* Just den här artikeln är inte särskilt förtroendeingivande, utan slarvigt skriven.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar