tisdag 28 augusti 2012

Koranbränning

Amerikanska soldater i Afghanistan brände över hundra koraner och annat religiöst material. Folk blev förbannade.

Att slänga ut talibanerna var iofs rätt, men att skicka bokstavstroende kristna rednecks i artonårsåldern med inget annat än sex års bibelskola i ryggen för att göra det?

Jag blir så trött. Varför jag tror att svenska FN-soldater gör ett, om långt från perfekt, så iallafall ofantligt mycket bättre jobb där än US Marines? Ja, du...

posted from Bloggeroid

2 kommentarer:

 1. De svenska soldaternas uppförande och goda rykte internationellt kommer nog att förändras över tiden. När jag själv var ute på FN-tjänst under 90-talet bestod förbanden av allehanda personer med skilda erfarenheter och kunskaper vilket gjorde att en god balanserad kultur skapades. Detta är resultatet av värnpliktssystemet, tycka vad man vill om det. Både akademiker och rena yrkesmän (ja, det är fortfarande mest män) sökte frivilligt tjänstgöring. Nu är det yrkessoldater som ska utföra (dessutom tvingade enligt avtal att åka utomlands) dessa uppgifter. Sannolikheten att de som nu arbetar som soldater/sjömän har de samlade erfarenheter som tidigare torde vara så gott som obefintlig, tyvärr.

  Är inte babianrövsnyllet. :)

  SvaraRadera
 2. Dubbelword på den!!!

  Att avskaffa värnplikt och införa yrkesarmé tycker jag är vidrigt. De (nästan) enda som väljer att bli yrkessoldater i dagens Sverige är högerextremister och vapenfetischister, och när de skickas ut i världen har de, som du säger, bara sin gymnasieskola och militära utbildning. Det är inte precis vår intellektuella elit. Det var det ju inte innan heller vad gäller rekryteringen till officerskåren, men det var mindre dåligt.

  Jag tror dock fortfarande att det är bättre än det amerikanska systemet, men ja, det är nog kraftigt på väg utför.

  Dessutom kan jag tycka att det är alla medborgares plikt att delta i det försvar, som alla kräver och åtnjuter. Det är en medborgerlig skyldighet.

  SvaraRadera