måndag 13 augusti 2012

"Ge er iväg från våra kvarter"


...står det på hebreiska på väggen.

Rasism och främlingsfientlighet är alltid ett elände, men extra mycket så, när det handlar om människor som man tycker borde veta bättre. När just judarna utsatts för så mycket extra elände så länge, kan man tycka att det borde finnas en extra medvetenhet i Israel, men icke.

posted from Bloggeroid

10 kommentarer:

 1. Känner du några rasistiska känslor gentemot någon folkgrupp? Fördomar?

  Kim

  SvaraRadera
 2. Personligen har jag otroligt svårt för Merovinger. Särskilt från kustlandskapen. Etrusker och Langobarder är också ett jävla pack. Men värst av alla är nog ändå Kievruser. Tvi vale.

  SvaraRadera
 3. Hmm, och jag har så svårt för inuiter och berber. De är sjukt jobbiga.

  Nejmen seriöst, jag var faktiskt intresserad av att höra om du har några smygfördomar som du vill dela med dig av.

  Kim.

  SvaraRadera
 4. Jag delar för det första självklart alla era uppfattningar om samtliga de där folken, men allvarligt...

  Jag har såklart fördomar. Massor. Men det är inte samma fördomar som SD har.

  Mina fördomar grundar sig dessutom på annat än rasism. Folk formas enligt min mening främst utifrån sociala arv, inte i första hand utifrån biologiska, vilket innebär att mina fördomar rör vissa kulturer. Lagsportsskulturen, till exempel. På allvar. De olika "raserna" av människor är ändå så lika att det bara blir fånigt att tala om dem, och jag är således inte någon rasist.

  Jag tyckeratt det verkar rimligt att den som växer upp i en våldsam miljö, utan någon vidare utbildning, utan något hopp om att få tillhöra samhället och bara ser en möjlig utväg i form av kriminalitet är betydligt mer benägen att bli våldsam och kriminell än den som växer upp hos välbärgade akademiker. Alltså är jag mer rädd i centrala Rosengård mitt i natten än jag är i ett villaområde i utkanten av Lund.

  Jag vet att man blir dum i huvudet av narkotika, och alltså förutsätter jag att folk som knarkar tenderar att vara dumma i huvudet.

  Jag vet att Östermalm för många är en skyddad verkstad utan verklighetsförankring, och alltså väntar jag mig precis de där egoistmoderaterna när jag träffar folk från Östermalm. (Hanna Fahl skrev häromdagen om folk som förklär egoism till ideologi)

  Jag har varit i Sydafrika och sett misären där, och det kan jag säga, att vore det jag skulle jag mörda varenda boer jag mötte. Jag har också träffat unga män som såg världen så, och de tyckte att jag borde dela med mig betydligt mer än jag gjorde, på ett ganska handgripligt sätt.

  Jag har också många fördomar om religiösa, särskilt amerikaner och afrikaner.

  Jodå. Jag har fördomar jag också, men jag hävdar fortfarande allas lika värde och allas rätt till skydd från otäcka regimer och krig, och menar att det vår förbannade plikt att hjälpa asylsökande. Jag tror inte att jag är en bättre människa för att jag är "vit" eller svensk.

  SvaraRadera
 5. Vad gäller just det här exemplet, tycker jag det är extra otäckt att det folk som var främsta måltavlor för historiens värsta etniska rensning, kanske skulle hålla sig ifrån att plagier konceptet "Lebensraum", men nog fan ockuperar religiösa fanatiker med Israeliska statens goda minne palestina.

  Det var liksom mest det.

  SvaraRadera
 6. Tack för ett mycket intressant svar! Du verkar vara en vettig man på flera sätt.
  Jag jobbar på anstalt och där får jag, vare sig jag vill el inte, fördomar av allehanda slag. Dock håller jag inte med dig om rädsla gällande Rosengård vs de finare kvarteren. Jag förstår hur du tänker, men håller inte med.

  Kim

  SvaraRadera
 7. Jag är rädd en kväll på Stureplan också, för där knarkar de.

  SvaraRadera
 8. Och, icke att förglömma, de har backslick och seglarskor. Bara en sån sak.....

  Kim

  SvaraRadera
 9. Ja, det är för all del vidrigt och motbjudande på alla vis, men inte något att bli rädd för.

  SvaraRadera
 10. Sant. Apropå tidigare rasisminlägg så får jag väl erkänna att jag är Östermalms-rasist.

  Kim

  SvaraRadera