fredag 17 februari 2012

Benke

Jag har funderat på varför jag gillar Benke så mycket.
Idag blev det tydligt.
Han ger sig på hycklarna. De självgoda typer, som vet allt så mycket bättre än alla andra och pöser över av det, men ändå, liksom, inte bidrar. De där som, med sitt iFån, twittrar om att vi konsumerar för mycket, folk som har åsikter om saker de inte egentligen reflekterat över.


8 kommentarer:

  1. Intressant att man kan ha så totalt olika uppfattning om folk. Tycker att han är bra ibland, men att han ofta faller på att just vara självgod och gnällig. Har dock inte läst dagens krönika än.

    En reflektion kan för övrigt vara att många har iphone för att den ingår i ett fördelaktigt abonnemang och inte för att de är överkonsumenter. Det finns ju rätt många fördelar med smartphones oavsett om man gillar nya prylar eller inte. Det vill säga: jag skulle inte se det som en motsägelse att någon med en iphone twittrar om överkonsumtion.

    SvaraRadera
  2. Lite av poängen med just konsumtionen är väl annars just det kvittar vad det kostar. Det är fortfarande en ny telefon vars tillverkning är rejält skitig, och den utgör för väldigt många en enorm statuspryl. De allra flesta som köpt ett iFån skulle lätt ha kunnat ha kvar sin gamla telefon ett par år till.

    Att den råkar vara billig är ju mer en del av problemet än en ursäkt, om man ser det ur konsumtionsperspektivet.

    Jag kan visst förstå att man vill ha en, men skaffa ny telefon och samtidigt gnälla på konsumtionen känns lite... motsägelsefullt.

    SvaraRadera
  3. Okej, om det ska bli en diskussion om just telefoner:

    Telefoner som görs nu för tiden görs inte för att hålla. De flesta telefoner jag har haft de senaste åren har haft en levnadstid på i snitt två år. Gillar inte heller överkonsumtion (förlåt Benke) och stör mig enormt på folk som MÅSTE ha det senaste, men jag är likförbannat tvungen att ha en fungerande telefon själv. Den senaste slutade de att göra delar till varför jag köpte en HTC. Och nej, jag har inga problem att säga att jag avskyr överkonsumtion samtidigt som jag står med telefon i min hand.

    Läste krönikan, blev inte frälst. Tycker som vanligt att han saknar en djupare analys. Det är skitsvårt att vara konsekvent hela vägen och jag tycker att det där är rätt typisk retorik från somliga som inte gör så himla mycket själv. Köttätare som är på vegetarianer (om du nu bryr dig så himla mycket om djur hur kan du då ha skinnskor?), antifeminister som är på feminister (om du nu hatar heteronormen varför lever du då med en man) etc. etc. Uppskattar att folk försöker, uppskattar att folk pratar om det, vet att det är skitsvårt att styra över precis varenda del i livet själv.

    Håller dock med honom om barnkalasen.

    SvaraRadera
  4. Egentligen är telefonerna sekundära. Det är svårt att leva i vårt samhälle utan mobiltelefon, och visst går de sönder.

    Den poäng jag tyckte Benke fick fram var just det snackas en djävla massa. Folk sopsorterar och köper en ny(!) miljöbil, men flyger till Thailand två gånger om året.

    Det är hyckleri och ett djävla trams. Mycket av detta hyckleri är dessutom folk som gärna vill vara lite finare, lite mer upplysta, lite bättre, men faktiskt inte är det. Folk som gärna vill berätta för andra, men inte har koll. Jag kan, precis som Benke bli rätt provocerad av det. Mycket av det känns som slacktivism. Jag postar en twitter om överkonsumtion, och sedan går jag och konsumerar.

    Dessutom gillade jag hans handgripliga förslag i det lilla. Och jag tycker om hur han skriver.

    Dessutom riktar jag inte detta till dem som faktiskt är hyfsat konsekventa, som avstår sin thailandsresa, som köper begagnade kläder och som köper närproducerat när de kan, och undviker kött.

    Sammanfattningsvis: När någon som har ännu sämre koll än jag, hötter med fingret åt mig och försöker ge mig dåligt samvete, då blir jag sur.

    SvaraRadera
  5. Jag kan inte komma på ett enda exempel i mitt liv där folk har försökt tillrättavisa mig om överkonsumtion utan att själv göra något. Dessutom tycker ju jag då att det är bättre att de sopsorterar och flyger till Thailand än att de bara flyger till Thailand. Men om någon skulle komma till mig och motivera en Thailandsresa med att de sopsorterar året runt och samtidigt pekat finger åt en... konservburk i mina matsopor, hade väl jag kanske höjt ett ögonbryn också.

    Nej jag kommer nog aldrig frälsas av Benke själv, men han har poänger ibland.

    SvaraRadera
  6. Jag har träffat folk som skryter över sin nya miljövänliga bil (Vad är avtrycket på en ny bil, särskilt en el-hybrid?), som gnällt om att folk inte sopsorterar, och i nästa andetag berättat att de är så glada att det är så billigt att flyga till Thailand. Ja.

    Och jag har träffat folk som både gnäller över storföretag och överkonsumtion, men alltid har senaste appleprodukten.

    Det är dem jag är ute efter. Och jag tror att det är dem Benke syftar på också.

    SvaraRadera
  7. Jag tycker att Coca Cola är ett vidrigt företag, men jag dricker ändå cola. Detsamma gäller Carlsberg - så du kan nog ta och sortera in mig i högen du kritiserar!

    SvaraRadera
  8. Nej, jag sorterar isåfall in dig i mitt eget fack. Vi som har viss koll, gör en (hel) del fel, men åtminstone inte gnäller på de som dricker CocaCola eller köper nya telefoner.

    Det händer att jag flyger. Jag skulle nog kunna köra ännu mindre bil, även om det skulle kosta mig väldigt mycket tid, och jag borde absolut inte äta kött.

    Du och jag hamnar någonstans mellan de analt konsekventa som faktiskt verkligen gör rätt, och de hycklarna. Ur de här perspektiven gör du sannolikt mer rätt än jag, så på den flytande skalan hamnar du lite bättre.

    SvaraRadera