onsdag 25 maj 2011

Naiva fotbollsälskare

Nu har visst någon slagits på en fotbollsmatch igen. Genast ska det bli ett djävla liv från alla håll. Fotbollshatare kräver att klubbarna ska pröjsa snuten, fotbollsälskare kräver att vi fotbollshatande skattebetalare ska stå för deras nöjen.

Men framförallt finns det många röster som försöker förklara för huliganerna att det de gör är fel.

Det är en angreppsvinkel som är fel på så många sätt att jag inte riktigt vet var jag ska börja. Nähä. Han hade lyckats bli, typ, vuxen utan att förstå att man inte får slåss. Men, det är nog för att ingen förklarat för honom, eller hur?

Man försöker förklara för dem att det inte är det fotboll handlar om. Mina personliga erfarenheter talar nästan entydigt om att det är precis det fotboll handlar om. Grabbighet, tävling, att trycka till andra, pennalism, bevis för vem som får vara med och vem som inte får och varför, och vem som får tjejerna som ett resultat av detta. Bitter? Moi? Ja, men det hör inte hit. Det är uppenbart att det är en kraftig tolkningsfråga, vad "fotboll egentligen handlar om", och jag tycker inte det är ett dugg märkligt att somliga menar att det handlar om att vara värsta huliganen på läktaren (eller planen). Nej, det var nog inte ett resonemang som fastnade.

Men, "de förstööööööööör ju för laget de älskar och för fotbollen". Jaha du? Säger du det? Det visste de nog inte. Kan det kanske vara så, att de kanske, lite, en smula, skiter fullständigt i det? Inte bryr sig? Kanske är det mina allierade fotbollshatare som helt enkelt tar ut sitt hat mot fotbollen? På lågstadiet fick de inte vara med och spela, och nu tycker de att då ska fan ingen annan heller få spela? Eller så är det bara samma människor som förstör i alla sammanhang, folk som tycker det är roligt att ha sönder och slåss. De finns. Det är inget konstigt. Varför skulle de inte finnas just där? Det är tvärtom det mest sannolika stället att hitta dem, givet Idrottens Fostrande Verkan, så som den ter sig i praktiken. Och det är ju ett gyllene tillfälle att samlas och slåss.

Framförallt, allt detta med att försöka förklara att det är fel? HUR DJÄVLA DUM I HUVUDET OCH NAIV FÅR MAN BLI?!

Antingen låser man in skitskallarna och blir av med dem, eller så låter man bli, och så slåss de. Det är inte så mycket svårare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar