måndag 30 maj 2011

Mannen i kläm?

Återigen, tillbaka till min gamle vän. Han köpte sin första lägenhet när han var 17, för pengar han tjänat ihop på sommarjobb. Det var i början på 90-talet. Det var alltid städat och fint hos honom. Han lagade mat, och han skällde på grabbar som stod upp och kissade för det blev äckligt på hans dass. Han har alltid haft koll på pengar, och betalat räkningar, och inte förköpt sig. Han är en fin far, som älskar sina barn, är stolt över dem, och tar hand om dem. Han hämtar och lämnar på dagis.

Hans fru är en sopa. Hon gör av med pengar hon inte har. Hon kräver att få ta all föräldraledighet för att hon inte tycker om sitt jobb. Nå, men det gjorde inte han heller med det jobb han hade då. Han avskydde det. Hon använder regelbundet uttrycket "Ja, se karlar" fast det är han som har ordning, vet var saker finns, och handlar.

Han är iofs ganska blå och rosa, men inte som hon. Hon är värre. Rätt mycket värre, faktiskt.

Men, hela den sociala värld de vistas i, vänner, familj, hennes föräldrar (hans mamma dog tyvärr för ett par år sedan, saknad av många) står på hennes sida. Det är självklart för alla att han ska tillbringa semestern med att bygga om huset, medan hon åker till stranden med barnen. Han vill åka till stranden. Han vill inte bygga, men han måste. De har ett hus de egentligen bara har råd med om han fixar allt själv, och det gör han. Han kan. Han är hantverkare.

Men är är inte glad över det. Han är intvingad i en mansroll han egentligen inte helt och hållet passar för. Han vill vara mer med sina barn, framförallt. Han tar sitt ansvar hemma. Men, se han förväntas ta både hela mannens klassiska ansvar för allt praktiskt med bil och hus och hantverk, men han förväntas också ta hälften av hushållsarbetet. Han får alla nackdelar, men inget av fördelarna.

Strukturerna är egentligen bara fördel för de djävla grisar till gubbar som skiter i sina barn. Märkligt nog är det just de som, eftersom de har all markservice och inga skrupler, lyckas roffa åt sig all makt, medan så många andra knappt har tid att åka med överhuvudtaget, utan att ramla av tåget.


Vafan, sitter jag och skriver feministinlägg. Snart ramlar nog snoppen av.

7 kommentarer:

  1. En klassisk svensk feminist (läs: Schyman m.fl.) skulle aldrig erkänna att det finns karlar som faktiskt har lite hyfs och sans. Det är synd om alla kvinnor för att alla män är svin. Punkt.

    Så jag skulle inte riktigt kalla ditt inlägg för feministinlägg.

    SvaraRadera
  2. Vadå måste? Så när han sa att han vill vara föräldraledig och hon sa det får du inte för det ska jag vara så är hennes ord lag? Och när han vill åka till stranden och hon säger nej du ska vara hemma och renovera så är det också lag? Hur vore det att inte alltid vika ner sig? Och om nu frun inte vill vara gift med någon som visar att han också vill lite medbestämmande om han säger ifrån så är hon ju knappast något att gråta över att förlora?

    SvaraRadera
  3. Välkommen Juno, till klubben "Jag har verkligen inte fattat ett skit av det här inlägget."

    Ditt resonemang går också utmärkt att applicera på alla de situationer där kvinnor kommer till korta för att de saknar snopp. Och ändå är det där, eller hur?

    SvaraRadera
  4. Jo, jag fattar att du vill likställa manlig och kvinnlig inlåsning i traditionella könsroller men nej, det är inte alls samma sak. Visst finns det fortfarande en traditionell mansroll och en traditionell kvinnoroll inbyggd i samhället men män har den fördelen att den typ av makt som finns inneboende i deras roll kontrollerar de övergripande strukturerna i samhället. Familjeområdet där kvinnorna har företrädesrätt är inte alls förknippat med samma typ av makt. Det är en stor skillnad.

    En man kan förvisso känna sig låst i en traditionell mansroll men han han har generellt sett större möjligheter att välja. I det här fallet så är det ju din kompis fru som säger att han inte får vara föräldraledig eller åka och bada. Hon kan ju stödja sig på någon förlegad åsikt om att kvinnor ska ha förtur på föräldraskapet men om han hävdar att han vill åka och bada så lär ju knappast någon kunna hindra honom och han lär inte bli sedd som en dålig man heller av de allra flesta. Många (utom hans fru då) skulle säkert tycka att han var en himla bra pappa om han tog föräldraledigt eller åkte till stranden på samma sätt som många män får i princip stående ovationer om de hämtar och lämnar på dagis regelbundet eller är föräldralediga tre månader på sommaren.

    Din kompis har en puckofru, det håller jag helt med om men att säga att han är utsatt för ett strukturellt förtryck i sin mansroll i det här fallet tycker jag inte håller. En man är faktiskt fri idag att säga att han inte vill snickra utan att han ses som mindre man av samhället. Just den här mannen kanske ses som mindre man om han inte snickrar av sin fru (och hennes familj) men då tycker jag fortfarande lösningen är byta fru om han inte trivs.

    SvaraRadera
  5. Nej, Juno. Du har inte fattat.

    Poängen här är faktiskt att han INTE ses som en god far om han tjafsar emot sin fru här. Poängen är just att han är en elak karl, som tar barnen ifrån deras Mor, och hon har stödet från alla i närheten, både män och kvinnor, medan han inte har det.

    De här rollerna låser BÅDE män och kvinnor. Det är det som är min poäng. "Alla" (nej, inte män med med makt som generellt skiter i folk) är förlorare i det system vi har.

    I mina, och kanske dina, kretsar skulle han ses som hjälte om han gick emot frun och dem omkring henne, men inte i sina kretsar. Där ses han som ett pucko.

    SvaraRadera
  6. Men då handlar det ju återigen om just hans umgånge, inte om att den allmänna strukturen i samhället motarbetar honom som förälder. Om du är med i tex Hare Krishna så har du säkert också en massa regler som kan kännas begränsande om du inte känner att den livsstilen är helt rätt och det är säkert svårt att bryta med det liv man har om man nu vill det men det finns ändå andra val att göra. Det gör det antagligen för din kompis också.

    För övrigt kan jag rekommendera en länk:
    http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/niclas-jarvklo-det-har-aldrig-varit-lattare-att-vara-man

    SvaraRadera
  7. Förlåt, Juno, men du är ju bara för djävla dum i huvudet.

    Det är EXAKT samma strukturer som motarbetar denna pappa, och fråntar honom hans barn, som de som tvingar in hans fru i köket.

    Ser du inte det är det ju något fel på dig.

    SvaraRadera