måndag 14 februari 2011

Naivt, över till korkat

Apropå att Reinfeldt säger att han tycker att hyresrätter i city är en dålig idé för en liten tjej som nästan flyttat hemifrån uttala sig. Hon säger att hon tycker det är "konstigt" att det är en klassfråga vem som får bo i stan.

Förlåt, tjejen, men det är inte konstigt. Det är måhända orättvist, men fan inte konstigt.

En annan sak som alldeles för sällan kommer upp i debatten är avsaknaden av marknadshyror, i kombination med att hyresrätterna i innerstaden aldrig varit tillgängliga ändå. De har nämligen inneburit att de mindre bemedlade iförorterna tvingats betala för de överklassungar som faktiskt haft tillgång till hyresrätterna i innerstaden. Är DET rättvist?

I ett system med lägenhetsbyten och svartkontrakt är det ändå samma människor som har tillgång till lägenheterna oavsett ägandeform, och DET tycker jag är orättvist. Nu får iallafall de rika betala marknadspriser istället för att få lägenheterna subventionerade.

1 kommentar:

  1. Precis min reaktion. Och så kan jag inte låta bli att tänka på vad alternativet är. Om alla ska ha samma "rättighet" att bo i innerstaden, hur ska vi då bestämma vem som får bo där? Lottning?

    Det är inte en rättighet att bo var man vill till vilket pris man vill. Så enkelt är det. Åtminstone enligt mig.

    Att det sedan kanske borde finnas mer bostäder i innerstaden, det är en helt annan fråga!

    SvaraRadera