söndag 20 juni 2010

Svenska kyrkan och heteronormativitet

I dagens DN kan man se en bild på två män i frack som håller varandra i handen, på väg in i Storkyrkan som bröllopsgäster.

Jag hade den högst tveksamma glädjen att inte bara få se bröllopet på storbildsskärm på Djurgården, utan också höra vad folk, Überkucku vid svenska kyrkan (Läs: Ärkebiskop mfl) hade att säga. Jag har aldrig hört någon med så hög frekvens säga "gud", "Jesus" och "Man och Kvinna" i olika kombinationer.

"Gud har skapat man och kvinna och kärlek". Det låter väl fint, va? Fast...

Peter Jöback och hans pojkvän kan jag tänka mig inte kände sig särskilt välkomna eller inkluderade i den kärleken. För anmärkningsvärt många inom Svenska Kyrkan menar, högljutt och offentligt, att det bara är kombinationen av man och kvinna som får utöva denna guds kärlek. Som jag ser det begränsar det mängden kärlek i världen högst väsentligt, och det är ett djävla slöseri med kärlek, sanktionerat av vad somliga menar är den kärleksfulla guden, och det i en värld där vårt största problem i både stort och smått på så många plan är brist på kärlek.

Som jag ser det, kan den "kärleksfulle" guden dra åt helvete. I alla tänkbara bemärkelser. Och hans representanter med honom!

8 kommentarer:

  1. Snudd på äckligt, den skillanden de gör på människors värde.

    SvaraRadera
  2. Notera också att Kristna i allmänhet och Svenska Kyrkan i synnerhet menar att utan Gud och Religion existerar inte Etik och Moral, och att det vi i Sverige och västvärlden kallar vår generella etik och moral skulle vara baserad på denna kristna syn på världen. De menar därför att en helt sekulär stat, där religion inte ska ha något explicit inflytande på politik lagar och regler, utan vara vars och ens privatsak är något dåligt, eftersom vi då skulle förlora alla begrepp kring etik och moral.

    Alla männsikors lika värde, rättigeter och skyldigheter oavsett färg form och sexuell läggning, som är något som hyllas i de västliga demokratierna, tycks ju dock vara något som kommit fram TROTS religion, inte med dess hjälp!

    Återigen: Gud och hans hantlangare kan dra åt helvete!!!

    SvaraRadera
  3. Vet inte vilket vigseltal du har lyssnat på, i detta nämnde ärkebiskopen ordet "man" en gång ("så ni är nu man och hustru") och ordet kvinna noll gånger. Läs talet här http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=439116
    Att Svenska kyrkans ärkebiskop nämner Jesus och Gud får väl antas ingår i yrkesrollen.
    Svenska kyrkans präster är inte mer negativa till t.ex. homoäktenskap än folket som helhet enligt opinionsundersökningar, se t.ex. siffrorna här sista stycket http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_kyrkan#Vigsel_av_samk.C3.B6nade_par

    Kyrkan tilllät homoäktenskap så snart det var juridiskt möjligt, strax efter riksdagen hade gjort det.

    Att kyrkan skulle vara motståndare till en sekulär stat är ju också en ren lögn, kyrkan drev själv exempelvis separationen från staten, och jag tror inte det går att hitta en kyrklig företrädare som inte vill ha en sekulär stat.

    Jag vet inte vad du får allt ifrån men med sanningen har det inte att göra.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. "M fl" betyder "Med Flera". Det var fler än ärkebiskopen som talade. Och jag vet bestämt att jag hörde "Man och Kvinna" i olika kombinationer med Guds vilja och jesus och och Gud har skapat ganska många gånger.

    Svenska Kyrkan tillät homo-äktenskap? Sådär, va? Det är nämligen helt ok för en präst att i sin yrkesroll säga "Jag dissar homosexuella och vägrar viga dem" och det kommer de undan med. Vad händer om en kille i kassan på Konsum säger "Jag tänker inte sälja till bögar"? Jag skulle nog säga att de tillåter homoäktenskap med armbågen.

    Det finns väldigt många inom svenska kyrkan som hävdar att Etik och Moral är ett religiöst påfund.

    Det kryllar av folk inom kyrkan (och svenska folket i övrigt) som menar att skolavslutning i kyrkan, med präst som pratar om Jesus, är en sund grej. Det är fan inte en sekulär skola. (Skolan är kommunal, inte statlig, men det är hårklyverier)

    Vad sägs om att Svenska Kyrkan åtnjuter ett specialsystem där Svenska Staten administrerar kyrkoavgiften? Vad sägs om systemet att det inte är självklart att du inte är ansluten till Svenska Kyrkan när du föds, och därmed måste betala den där kuliga lilla avgiften?

    Det finns mer av en sekulär stat än att inte ha en statskyrka formellt.

    Att präster inom svenska kyrkan inte skulle vara mer homofoba än svensken i gemen tror jag inte ett ögonblick på, men du får gärna visa siffror.

    Men ja, att en präst i kyrkan pratar om Gud och Jesus är väntat, och det klandrar jag dem inte för. Däremot tycker jag det är skit att behöva höra det.

    SvaraRadera
  6. Och framförallt:
    Det är bra djävla mycket allvarligare när representanter för en organisation som påstår sig ha lite av ett monopol på kärleken när de hävdar att deras Gud skapat den och Är Kärleken och allt vad dumheter de säger, förnekar den kärlek som inte är mellan man och kvinna än när gemene man gör det.

    Vilket var en del av min poäng med inlägget.

    SvaraRadera
  7. Jämförelsen med konsum är inte lite haltande, men vi kan jämföra med barnmorskor, där har en minoret möjlighet att inte delta i aborter av religiösa skäl.

    Att skolor vill fira sina skolavslutningar i kyrkan får du klandra skolorna för, inte kyrkan.

    Du är inte medlem i kyrkan när du föds, det blir det när du döps, och du betalar ingen kyrkoavgift förrän du tjänar pengar. Här har föräldrarna precis som i alla andra sammanhang möjlighet att uppfostra sitt barn enligt sin tradition. Återigen verkar du inte har så mycket på fötterna när det gäller fakta.

    Svenska kyrkan var först bland stora kyrkor att tillåta homoäktenskap, något de fått utstå mycket kritik för. De tillät det så fort det var juridiskt möjligt. Jag förstår inte vad du menar att kyrkan mer hade kunnat göra i detta sammanhang. Att en konservativ kritiserar kyrkan är lätt att förstå men att du väljer att kritisera världen mest progressiva kyrka som är en frizon för kristna homosexuella är sorgligt och bygger på okunskap.

    Opinionsundersökningarna jag hänvisar till kan du hitta här: http://svt.se/2.58360/1.1414519/ och här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/starkt-stod-for-homoaktenskap_793305.svd men de stödjer ju inte dina fördomar så du kommer förmodligen välja att bortse från dem.

    SvaraRadera
  8. Nej, jämförelsen med konsum är utmärkt.

    Jämförelsen med barnmorskorna visar att det är fel även där, men är i övrigt helt irrelevant, eftersom abortmotstånd och homofobi är helt olika saker.

    Jag klandrar även skolorna för att de väljer att fira avslutning i kyrkan, men jag klandrar kyrkan för att de propagerar hårt för att det är så det ska vara. Att det finns en skyldig part betyder inte att alla andra är oskyldiga.

    Är svenska kyrkan en frizon för homosexuella? Det var något helt nytt. Det är väl lite tveksamt, va? Och extremt avhängigt av vilken församling du tillhör!

    Återigen: Det är betydligt allvarligare att en präst, som säger sig representera kärleken och mer eller mindre kräver påstår sig ligga bakom den, i egenskap av guds representant, uttrycker homofobi i tjänsten än att gemene man gör det, för gemene man har inte makt att neka någon något att tala om.

    Att präster, i sitt yrkesutövande, tillåts göra skillnad på folk och folk och, med kyrkans goda minne, ägna sig åt något som i alla andra sammanhang skulle ha varit kriminellt under titeln "diskriminering" är för djävligt. Det jag menar att de borde gjort, är vad ALLA andra arbetsgivare i Sverige är skyldiga att göra, nämligen att kräva att de anställda ställer upp för några grundpelare i ett demokratiskt samhälle, nämligen allas lika rätt och värde, och att man kickar ut och tar avstånd från de element som vägrar befatta sig med vissa medborgare med hänvisning till deras sexuella läggning. Rättning i ledet, alltså.

    Nej, jag tänker inte dissa dina undersökningar, när du nu presenterar dem. De är nog korrekta, men som jag ser det, irrelevanta.

    Att de var först med att tillåta det är långt ifrån tillräckligt. Att andra är värre betyder inte att de är bra.

    Onekligen hade jag fel om medlemskapet i svenska kyrkan. Icke desto mindre är det staten som hanterar de där avgifterna, och bara det är åt skogen och en alldeles för stark koppling mellan stat och kyrka. Å andra sidan är det många som är vuxna idag, som blivit "tvångsanslutna" med en sorts "opt-out" som fortfarande är med, men det får väl sägas vara vars och ens ansvar att hålla ordning på.

    Nej, du kommer inte att övertyga mig om att Svenska Kyrkan är något bra. Bara det faktum att de ägnar sig åt religion diskvalificerar dem.

    Som en liten notis kan ju nämnas att om man ser till antalet konflikter mellan anställda och chef, och psykisk arbetsmiljö och anmälningar om kriminellt dåliga chefer ligger Svenska Kyrkan ruskigt högt upp. Någon mysig klubb är det inte.

    SvaraRadera