tisdag 15 juni 2010

Dagens debattinlägg i DN

Idag är det de Rödgröna som skriver debattartikel i DN.
I sin ingress menar de att sänkta skatter inte är lösningen på arbetslösheten och att den i sin tur är den viktigaste valfrågan.

Och redan i första stycket berättar man att sänkta skatter för småföretag och minskade arbetsgivaravgifter är viktigt.

Ungefär där tappade hela texten och deras författare all den trovärdighet som krävdes för att jag skulle orka läsa resten. Någno som har lust att sammanfatta?

Det där med skatt är för övrigt en intressant sak. Jag hade aldrig tänkt på det, innan jag läste en debattartikel, men i Sverige anger vi faktiskt lön efter ungefär 25% skatt, dvs arbetsgivaravgifter. Sedan talar vi om lön före och efter skatt. Egentligen har vi alltså ganska höga löner i Sverige, men också mycket högre inkomstskatt än vi tror.

Skumt...

Nog är väl det märkligt?

3 kommentarer:

 1. Nationalekonomen i mig reser borst när jag hör det där om att sänkta skatter inte är lösningen på arbetslösheten. Speciellt när man läste i DN för några dagar sedan om hur siffrorna för ungdomsarbetslösheten manipuleras. De chockhöga siffrorna är nämligen resultatet av att alla som studerar och söker jobb (ex-vis söker sommarjobb) räknas som arbetslösa.

  Det finns något uttalande som säger att om man inte är vänster när man är ung så har man inget hjärta och om man inte är höger när man blir äldre så har man ingen hjärna :-(
  Fan vad det stämmer bra.

  Det är klart man vill att det ska finnas massor med åtgärder och program och bra understöd så att alla får må jättejättejättebra. Men pengarna till detta, vart ska de komma ifrån? Från arbetsgivare och från de som arbetar. Vilket innebär att det är så dyrt att ha anställda så man måste anställa färre. Och då blir det färre riktiga jobb. Och en riktigt ojämn arbetsbelastning.

  Usch vad det är sorgligt när politik bara är snack och reklam.

  SvaraRadera
 2. Och ja, visst är det så:

  Kostnad för en anställd med 10 tkr i månadslön brutto är 13,3 Tkr. Medan den anställde får 7 Tkr i handen.
  (och av dessa 7 tkr går ju en rätt stor slant i moms också tillbaka till pappa staten)

  SvaraRadera
 3. Egentligen var jag inte i första hand ute efter det ekonomiskt korrekta i påstående, utan de ofantliga motsägelserna...

  Men du har säkert rätt!

  SvaraRadera