måndag 7 juni 2010

Ett litet inlägg om svenska språket och verb

På svenska finns, tro det eller ej, flera verb*.
Istället för det krångliga: "Bedriva utbildningsverksamhet" kan man säga "Utbilda."

Istället för att säga "Bedriva släckningsinsatser" kan man säga "släcka".

Detsamma gäller snart sagt alla uttryck på formen "bedriva x-verksamhet" där "x" kan ersättas med nästan alla substantiv skapade från verb.

Bara så ni vet.



*Verb: Göra-ord

3 kommentarer:

  1. Ja! Visst är det så. Men det finns en liten skillnad. "Bedriva", liksom "utbilda" och "släcka" är alla transitiva* verb, dvs de kräver ackusativobjekt** i sin användning. På lite mindre grammatiknördig svenska innebär detta att man, om man skall vara språkligt korrekt, inte bara kan säga att man "utbildar", utan måste fylla på med vem eller vilka man utbildar. Likaså måste man säga vad det är man släcker.

    När man bedriver, ja, då är det även någonting man bedriver. I det här fallet x-verksamhet. Omskrivningen är ett sätt att slippa specificera sina (ackusativ-)objekt närmare. Det får en lite mer "pågående" form. Att "bedriva släckningsverksamhet" kan således innebära att man släcker lite av det ena och det andra.


    * Motsatsen till transitiva verb är icke-transitiva verb, vilka inte kräver ett ackusativobjekt. Exempel: "ramla", "hoppas", "äta" (vilket dock kan användas transitivt: "äta ett äpple").

    **Ackusativobjekt kallas även direkt objekt.

    SvaraRadera
  2. Det där kan iofs vara sant, men i sammanhanget ganska irrelevant.

    Man ska vara väldigt insöad på grammatik om man ska ha åsikter om att någon "släcker". Utan ackusativobjekt, eller utbildar, för den delen.

    De som använder konstruktionen jag retar mig på gör det i princip alltid av det enkla skälet att de vill vara märkvärdiga och använda besvärliga konstruktioner, i kombination med att de har klena ordförråd och byter ut alla verb mot Bedriva.

    SvaraRadera
  3. Skoj. Intressant observation.

    Nå, visst är jag grammatiknörd, och jag kunde inte motstå tillfället att bedriva lite grammatiknörderiverksamhet ;-) men i ärlighetens namn kan jag inte påminna mig att jag någonsin hört någon säga att han/hon "släcker" utan att berätta vad hon/han släcker. Faktiskt. Såsom språkintresserad skall jag försöka uppmärksamma sådana språkliga konstruktioner. Jag tycker att det är intressant. Kanske börja glo lite mer på TV?

    SvaraRadera