söndag 13 juni 2010

Oljans offer?

Dagens DN pryder sin första sida med rubriken "Oljans offer" och en bild på en inte så välbärgad man från Mississippideltat. Amerikaner menar att för lite görs för att stoppa oljan och att det är någons fel att oljan förstör så mycket. Så långt, allt väl och vi är överens, men...

Amerikanerna förbrukar per capita flera gånger mer fossila bränslen än någon annan nationalitet. De har 17 grader varmt i sina köpcentrum i Texas, de har pool till varenda hus i ökendelstaten Nevada, och de kör större bilar än någon annan och tvärvägrar kulturellt kollektivtrafik, promenader eller ens trottoarer. Världens olja räcker inte till och mindre nogräknade politiker och anmärkningsvärt många röstande har inget som helst emot att slakta hela Alaska för olja. Ingenstans i världen är ifrågasättandet av klimathotet eller dess orsaker så stort som i USA.

Så... Vem är det som drivit fram denna maniska jakt på olja, som i slutänden naturligtvis resulterar i oljekatastrofer ibland?

Ibland önskar man att den lilla människan också kunde försöka se sin del i det hela, och inte bara politikernas. Och dessutom, i demokratier som USA, vem är det som röstat fram dessa politiker?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar