onsdag 30 juni 2010

Orsak och verkan - inte alltid så lätt

Apropå svininfluensan, mo vilken så många som möjligt borde vaccinerat sig i höstas, vill nu många ha hela aktionen utvärderad. Statens Kommuner och Landsting vill veta om kostnaden stod i proportion till resultatet. Det är ju en ganska relevant fråga. Man kan också utvärdera hur marknadsföringen gick och hur logistiken fungerade. Det finns mycket att fråga sig.

Somliga frågar sig till exempel om det verkligen var nödvändigt. Det blev ju faktisk inte så farligt. Jag föreställer mig att det här är samma människor som sa att det inte skulle bli så farligt, och att det därför var dumt från början. Eller de som hittade på tusen irrationella skäl att låta bli att vaccinera sig.

Ja jo. Nej, det blev ju inte så farligt. Och vad kan det bero på? Kan det kanske ha med en ovanligt lyckad vaccinationskampanj att göra?

6 kommentarer:

  1. Äsch, hur det än hade fallit ut hade det funnits människor som ville utreda det ena eller andra. Det finns en hel bunt med människor vars yrke är att klaga och ifrågasätta allting.

    SvaraRadera
  2. Ja, såklart, och naturligtvis SKA det utvärderas en massa. Det är bara rätt, men jag är lite nyfiken på hur dum man måste vara om man inte gör den lilla kopplingen att det kan finnas ett samband mellan vaccinationerna och resultatet.

    SvaraRadera
  3. Ja, nu sitter inte jag på alla fakta, men om det nu var så att de som faktiskt blev sjuka (och inte hade vaccinerat sig) inte blev så farligt sjuka, då förstår jag att man tycker att det var onödigt.

    Att det däremot finns en koppling mellan vaccinationerna och själva spridningen av smittan, det är å andra sidan högst troligt!

    SvaraRadera
  4. Nu var det ju känt redan från början att de flesta normalt sunda vuxna och friska inte skulle bli mycket sjukare än av den vanliga influensan, men att de lite klenare (gamla, spädbarn och folk med taskigt immunförsvar) skulle dö av den. Det var ju för den senare gruppens skull man skulle vaccinera sig.

    För dem, och för att vaccinationen är mycket billigare för samhället än sjukdomen. Och för att den faktiskt var ofarlig, och det alltså inte fanns något skäl att låta bli.

    SvaraRadera
  5. Hm...bekanta i USA som bor ganska nära gränsen till Mexiko (där hela svinigheten verkar ha uppstått?) hade inte en susning om att svinigheten ens existerade?
    Och de klarade sig helt från grisandet. Märkligt.
    Förklaring tack. :)

    (och jag kanske lögnade lite där om piskan...)

    SvaraRadera
  6. Att amerikaner inte var informerade är iofs inte mycket att dra slutsatser efter, och det var trots allt rätt många som fick svininfluensa, och det trots att ganska många blev vaccinerade.

    SvaraRadera