måndag 5 mars 2012

Om strukturella orättvisor

Ofta läser jag om strukturella orättvisor som drabbar speciella grupper, som kvinnor, homosexuella, invandrare eller vilka det nu kan vara.

Människor som anser sig vara emot speciella sådana orättvisor refererar ofta till sig själva med en specifik term. De som menar att strukturella orättvisor som drabbar kvinnor borde bekämpas kallar sig t.ex feminister.

Så långt är allt väl.

Så till helheten. Vad kallar man sig, om man tror att de här orättvisorna i de flesta avseenden egentligen är desamma? Det är liksom samma människor som som köper billiga plastsaker från Kina, kör mycket med bensinslukande bilar (Förtydligande: Och alltså roffar åt sig väldigt stora andelar av begränsade resurser, på bekostnad av fattigare människor), som gör upp vem som ska det lediga jobbet i bastun med en öl, tycker att äktenskap ska vara mellan man och kvinna, och att invandrare faktiskt bara tar våra jobb och lever på socialbidrag.

Alltihop stammar liksom ifrån någon sorts idé om människors olika värde, där en vit, svensk man med hyfsat gott om pengar faktiskt förtjänar att ha det bättre än alla andra. Visst är det lite olika orättvisor som drabbar olika grupper, men principen, roten till det onda, känns som densamma.

Vad gör man åt det faktum att så många faktiskt bara är dumma? Finns det en kortare term för Cynisk, Uppgiven Misantrop?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar