tisdag 6 mars 2012

Hen

Nog är väl "hen" framförallt ett alternativ till uttrycket "han eller hon"? "Han eller hon" är subjekts-formen. Vad är Objekts-formen av hen? Hennenom?

 Jag skulle gärna vilja göra rätt, se. "Jag skulle nämligen vilja kasta ruttna tomater på hen" känns som att skriva "Jag... på han" och det är ju inte rätt, eller hur?

6 kommentarer:

  1. Henom är det vanliga vad jag har sett!

    SvaraRadera
  2. Roger that!
    Fast, Henom är ju skitgammalt. Det använde min mor, om än på skoj, redan när jag var liten.

    Debatten kring Henom har varit betydligt mindre än debatten kring Hen.

    De som säger att Hen är ett dumt ord är ofta så dumma människor att jag tänker använda Hen, om inte annat, så för att djävlas med dem. Fast, det ÄR bekvämt.

    Tack!

    SvaraRadera
  3. Jag gissar att användningen kommer att avgöra den saken. Sen kommer språkrådet att befästa den när användarslaget är avgjort.

    För tillfället verkar det som att objektsformen är "hen" också vilket iofs är i linje med arkaiska svenska grammatikregler och (de oftast oskrivna) reglerna i ett flertal dialekter.

    Jag har även noterat att det finns en liten grupp som tror att man kan substantivera "hen". Dvs att "hen" även ersätter "man","kvinna","pojke","flicka" - de ersätter till och med redan existerande könsneutrala ord som "barn" med "hen". Resulterande i meningar som "Jag lämnade min hen på dagis" och "Vad kan jag ge min hen till mellanmål?"

    Det är osäkert om det är misslyckade försök till satir (om man har problem med ordet "hen" så är lösningen inte att kritisera något det faktiskt inte är tänkt för) eller bara extremt dålig språkkänsla.

    Själv har jag inget direkt problem med "hen" - det beror helt på hur det används. Finskan har "hän" till samma sak: att prata om en människa i en situation där könet är okänt eller inte spelar någon roll - till exempel i allmänna instruktioner.

    Jfr nedanstående meningar som är helt utbytbara mot varandra och är helt en fråga om personlig preferens.

    "Om passageraren har problem med bältet kan han/hon få hjälp av kabinpersonalen."

    "Om passageraren har problem med bältet kan hen få hjälp av kabinpersonalen."

    I den andra meningen används hen på ett funktionellt och helt okontroversiellt vis och det är upp till den som skrivit meningen vilken konstruktion han/hon föredrar att använda.

    Det har funnits ett, praktiskt och helt icke-ideologiskt, behov av ett könsneutralt pronomen i Svenskan. Särskilt för oss som ofta skriver manualtexter som gärna ska vara lite styltiga och opersonliga - jag är rätt snabb på ett standard qwerty-bord men jag är ändå tacksam ju färre framåtslash jag behöver använda i löpande text.

    SvaraRadera
  4. Du som är i England har väl inga problem med framåtslash? Du slipper ju iallafall altGR. Själv kör jag alltid engelskt tangentbord när jag programmerar.

    Det är en sak att använda Hen där det funkar och passar, men att, som du antyder, byta ut alla substantiv mot Hen blir ju bara smurfiska. Då tappar man en massa information och en massa nyanser. DET tycker jag känns ovanligt korkat.

    SvaraRadera
  5. Jomen.

    Men som jag påpekar så är jag än så länge osäker på om det smurfiska, puckoska eller trolliska när folk gör så.

    "Hen" i sig och så som det var tänkt från början har jag däremot inget som helst problem med.

    Jag tycker det är lite synd att diskussionen kring "hen" har kommit - så som i insändaren du använder som exempel - att handla uteslutande om att mörka känt kön. För mig får folk göra så om de vill, det stör mig inte det minsta - däremot stör jag mig på alla dessa "hen"-hatare som inte kan se att det finns en praktisk anledning till att låta ordet bli kvar.

    Dessutom. Språk är så organiskt. Om ordet fastnar i folkmedvetandet så blir det kvar oavsett hur många insändare man skriver - och vice versa för mig, som ser ett behov av det: om ordet inte fastnar så hjälper det inte hur mycket jag klämmer in det både där det hör och inte hör hemma. Om folk inte vill använda det så gör de inte det.

    SvaraRadera
  6. Lustigt att du tog upp detta just idag - medan jag stod och väntade på bussen i morse (vilket brukar bli en ganska god stund) funderade jag just på de olika formerna av "hen". Vad jag sett hittills, och vad jag dessutom tycker ligger rätt i munnen, är att objektsformen blir "henom" medan genitiv blir "hens".

    Jag använder pronominet sparsamt; främst i de lägen då jag inte vet könet på en person och det känns smidigare än att skriva "hon/han" eller "han eller hon".

    För övrigt reagerade jag starkt igår, när jag tittade på lägenhetsannonser och en harang om skyldigheter beträffande bostadsköp konsekvent använde sig av "han" och "honom". Detta är alltså i tämligen formell, juridiskt upplysande text. Undrar om en kvinna kan komma undan med vissa saker (som en man inte kan) med hänsyn till formuleringen i texten?

    SvaraRadera