onsdag 21 juli 2010

Snyfthistoria?

I gårdagens DN kunde man läsa om den stackars fattiga familjen som bor i en sekelskifteslägenhet på Östermalm, och inte skulle haft råd med barnflicka om det inte vore för rutavdraget.

Det sitter någon på DN som har djävligt dålig koll, för det börjar bli rätt många snyfthistorier på liknande teman nu.

Jag är pragmatiker politiskt. Om man kan spara på bidrag, därför att folk får jobb, om man låter kunderna dra av lite skatt, och på det viset netto går plus i statsfinanserna, då har jag inga ideologiska problem med avdrag och subventioneringar, men sist jag såg en total uträkning kostade skatteavdragen för RUT mer än de bidrag man tidigare betalade för de som inte längre är arbetslösa. Det är en nettoförlust, och det är dessutom de som redan har det ganska gott ställt vars lyx min skatt subventionerar.

Det tycker jag inte känns så djävla bra. Det finns andra som behöver de skattepengarna mer än folk i sekelskifteslägenheter på Östermalm. Faktiskt.

Fan, när blev jag Sosse?!

2 kommentarer:

 1. Om det du säger stämmer, att det är en nettoförlust, då fick åtminstone jag just ett ideologiskt dilemma.

  Jag håller nämligen med om att det är dumt att det innebär en nettoförlust för staten, samtidigt som jag tycker att det vore åt helvete att börja ge människor bidrag för att de blivit av med jobb för att det är "billigare" att ge dem bidrag. I slutändan handlar det trots allt inte bara om pengar. Ett jobb betyder mer än bara en inkomst.

  SvaraRadera
 2. Det där beror ju alltid på hur man räknar, och det är ju ganska svårt att säga.

  Jag tycker inte skattemedel ska användas för att sysselsätta en massa arbetslösa hur som helst. Det leder till en negativ spiral där folk får meningslösa jobb, men jag tycker heller inte man ska vara rädd för att skapa lönsamma jobb med skattemedel, om det faktiskt funkar.

  Nu verkar det ju som om man betalat mer i skattelättnader än man sparat på arbetslösa, och de som profiterar på det är de som faktiskt har råd att verkligen betala vitt för tjänsten ändå.

  SvaraRadera