torsdag 24 mars 2011

Om miljö och vad som spelar någon roll, samt Slacktivism

I vissa sammanhang kan för all del Sprida Kunskap och Väcka Opinion kanske vara meningsfullt. Inte så att jag tror att Dawit Isaac kommer att släppas ur fängelse för att en handfull svenskar tycker det på fejjan, men ändå.

När det gäller miljö, blir det dock löjligt. Om man faktiskt vill släppa ut mindre på ett sätt som spelar roll, måste man avstå vissa saker. Det är så djävla enkel matte att det är pinsamt.

Steg 1 för privatpersonen är att sluta nöjesflyga. Det är en lyx som kostar ofantligt mycket i utsläpp. Oerhört mycket mer än sopsortering och bilkörning till jobbet.

Ja, visst är det bra att släcka lampor, och uppoffringen är ju liten, men Earth Hour känns som ett djävligt puckat jippo. Det är inte genom att alla släcker lamporna en timme vi gör skillnad. Särskilt inte om man propagerar för händelsen på... Just det. Upplysta reklamskyltar i en månad. Visst är det bra att stänga av TV:n på knappen, men det är rätt många tusen TVar som ska stå på stand by rätt många år för att kompensera den där turen till Thailand.

I ren protest mot Slacktivism tänker jag inte delta i Earth Hour. Jag har sänkt min inomhustemperatur ett par, tre grader under vad jag egentligen skulle vilja ha, och vad många av mina grannar har, hela vintern istället. Jag har inte flugit på semester långt bort på flera år.

4 kommentarer:

  1. blir lite upprörd över att earth hour har en massa affischer på stan. man ba "digital kampanj" kan det vara ngt?

    SvaraRadera
  2. ps. när du tar dig utomlands? tar du tåget då? vill minnas att du åkte till en huvudstad för ngt år sedan?

    SvaraRadera
  3. Riktigt.
    Du har rätt. För ett par år sedan flög jag faktiskt till annan europeisk huvudstad. My bad. En "Lyx"-flygning de senaste fem åren.

    Och jag kommer att flyga med jobbet i april.
    Jag åker inte till Thailand två gånger om året, dock, och inom Sverige försöker jag att inte flyga. Till Luleå, för ett par år sedan, var det tåg, och till släkt och vänner i södern är det tåg eller bil.

    SvaraRadera
  4. Det besvärar mig synnerligen när folk(!) på min arbetsplats diskuterar semestrar och flygresor som nåt lika självklart som middag på bordet varje dag. Både för att det är äckligt att de har mer pengar än jag har, men framför allt eftersom det är ytterligare ett bevis på hur dumma folk är... Jag lägger mig i lite grann å påpekar: "Å...miljöaspekten?" *hint, hint*

    Nej, jag blir inte imponerad pucko, jag blir beklämd.

    SvaraRadera