lördag 16 oktober 2010

Välgörenhet och avdragsrätt

I USA finns det nästan ingen statlig välfärd. Det finns dock gott om idéell sådan. I USA är det avdragsgillt att donera pengar till välgörenhet. Så också på många andra ställen.

Vart ger då folk sina pengar? Som jag förstått det lever religiösa organisationer mycket gott på att dela ut lite soppa ibland, och håva in ofantliga summor som gärna ger pengar till Gud. Det är också ganska lätt att registrera välgörenhetsorganisationer och sedan stoppa pengarna i fickan. Skattefritt. Åtminstone om man säger att man tar hjälp av Gud i sin gärning.

Det är ett system som är åt helvete.

Ibland undrar jag vad ansvariga politiker sysslar med, när de åker till USA tjugo stycken för att lära sig hur man tar hand om en hemlös. En. Ibland undrar jag när de lägger konstgräsfotbollsplaner överallt, medan hästflickorna får klä om i minusgrader. Och lite sådant. Men...

Det är ändå min övertygelse att en gemensam, central icke-religiös (nästan) organisation, som staten, gör ett ofantligt mycket bättre jobb än tusen småpåvar i religiösa organisationer.

GE FAN I SKATTEFINANSIERA DET!
Ta pengarna och dela ut själva, kära stat.

Kommunist? Hm. Nja. Inte riktigt. Men ibland är staten bättre än alternativet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar