torsdag 14 oktober 2010

Ingenjören och språket

Från humanister får man ofta höra att ingenjörer är dåliga på språk och kultur. Att de inte kan skriva och inte läser böcker.

Det är lite intressant. Även om jag gnäller på somliga texter skapade av kollegor, är det nog ändå så att ingenjörer läser böcker och skriver ofantligt mycket bättre i gemen än den genomsnittliga humanister fixar teknik.

Bara en känsla liksom.

4 kommentarer:

  1. Jag har en allmän känsla, efter att ha hängt i båda lägren, att detta snarare är en uppfattning ingenjörer har att humanister har.

    De flesta humanister jag känner har ingen uppfattning om ingenjörers språkliga nivå över huvud taget, de har aldrig reflekterat över den.

    Den enda fördom jag har stött på om ingenjörer kommer från en gammal ståuppare vars bakgrund var handels och ett sketchprogram gjort delvis av teknologer:

    Den första var "Han är ingenjör förresten... ...men frun är jävligt trevlig."

    Den andra var nån Magdalena Ribbing-pastisch där någon frågade om att umgås med ingenjörer utan sprit och "Ribbing" förklarade att man måste ha sprit när man umgicks med ingenjörer.
    "Varför?" säger programledaren.
    "Känner du några roliga ingenjörer?"
    "Tja, Galenskaparna är väl ingenjörer?"
    "Gal... är du full?"

    Nästan alla fördomar jag stött på om ingenjörer kommer faktiskt från ingenjörer.

    "But maybe it's like Patty Hearst siding with her kidnappers. Maybe it's like exploited diamondminers digging diamondwearing Gangsta Rappers. Maybe it's like when black guys call each other n*****" som Sarah Silverman sjunger?

    Nej, men seriöst - jag har _verkligen_ bara hört detta påstående från teknologer. Aldrig från en humanist. De tänker för mycket på om Tage Danielsson hade accepterat att man sa så.

    mvh
    Jessica

    SvaraRadera
  2. Intressant. Jag tror nämligen inte att jag någonsin träffat en enda humanist som inte explicit givit utlopp för den åsikten.

    Jag tror jag skulle tycka bättre om dina humanistkompisar än mina.

    Eller. Ja. Nej. Eller. typ.

    Det där var ju inte sant. Typ. Menbafatt, jag skriver det ändå. Liksom.

    Jag känner ett par som inte säger så dumma saker.

    Och du KAN ha rätt i att fördomen sitter djupare hos ingenjörerna själva, och säger mer om deras halvtaskiga självkänsla och uppfattning om omvärldens syn på dem.

    SvaraRadera
  3. Jag frågade just den mesta humanist jag känner om han har någon uppfattning om ingenjörns känsla för språk och hans svar var i två delar: "För det första: har du tillbringat någon som helst tid på nätet så är det uppenbart att nästan alla har extremt dåligt språk."

    När det gäller ingenjörer specifikt så var han åsikt densamma som vad det Finska bastulaget sa till Svensken som oroade sig för att de pratade skit om honom när de pratade Finska sinsemellan: "Vad får dig att tro att du är så intressant att vi sku prata om dig?"

    Typ.

    mvh
    Jessica

    SvaraRadera
  4. Är dina humanister mer humanistiska än mina?

    Jag har inte fullt så höga tankar om mig själv att jag tror humanisterna går runt och diskuterar mig och mitt språk, men jag har tappat räkningen på alla gånger det kommit upp när någon haft den dåliga vanan att bland humanister och ingenjörer. Dock icke igår. Då kom inget sådant upp, tack och lov!

    Eller jo, folks usla språk i gemen. Och versal.

    SvaraRadera