tisdag 21 september 2010

demokratiska medel mot odemokrati

Demokrati, folkets makt, handlar om majoritetsbeslut. Det bygger på att man spelar efter reglerna. Att man inte ljuger för mycket. Det bygger på en hel massa saker.

Om SD får en vågmästarroll som bekräftas av en minoritetsregering kan de få oproportionellt mycket att säga till om. Och de spelar inte efter reglerna. De hittar på. De påstår saker som är ren lögn, inte bara ideologiskt färgad tolkning av verklighet.

Våra vanliga partier brukar tolka statistik och dessutom hänvisa till lite luddiga begrepp som rättvisa, och dessutom till sin ideologi. Baserat på detta föreslår de högre eller lägre skatt för somliga och menar att pengarna ska användas på vissa saker. Vänstern menar att folk som har mycket ska lämna ifrån sig en del, av ideologiska skäl. Högern menar var och en är sin egen lyckas smed, och om man inte lyckas är det ens eget fel. Fördelning av pengar baserar de på det. Någonstans mitt emellan tycker jag det känns ganska rimligt att hamna.

SD befinner sig inte på den skalan. Liksom Hitler menade att allt ont var judarnas fel, menar SD att allt ont beror på invandrare i allmänhet och muslimer i synnerhet. De kommer med påstående som att muslimer skulle vara mer kriminella, trots att ingen sådan statistik ens finns att tolka. Den existerar inte. Arbetslöshetssiffror finns. De går att tolka. Det går att lägga lite olika begrepp i "arbetslös" och få lite olika siffror, beroende på om man är ansvarig eller inte och vad man vill visa. Det gäller inte muslimers kriminalitet. Den går inte att tolka. Det går bara att hitta på.

SD är inte ett parti som övriga. De spelar inte efter demokratins regler. De värderar inte människor lika, ens på det plan politik bör göra, vilket alla övriga partier är överens om.

Det finns saker man kan göra åt det, som är inom reglerna för demokratin. Man kan se till att de inte blir vågmästare i riksdagen. Med lite tur löser man det. Man kan ge fan i att ge dem uppmärksamhet och låta dem presentera sina lögner. Man kan ge fan i att hjälpa dem med martyrglorian.

Jag ser ingen som helst anledning för dem att plötsligt börja spela efter reglerna bara för att de får vara med i riksdagen.

Frys ut dem!!!

4 kommentarer:

  1. Hm...jag har inte helt bestämt mig i frågan om de ska få vara med och leka eller inte.
    De är här. Och jag befarar att de kommer bli fler till nästa val.
    Sen vet i fasiken hur man ska hantera det.

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte ens att det går att göra något annat än att frysa ut dem. I alla, och då menar jag alla, intervjuer jag har sett med Sverigedemokrater efter valet så har de panikartade blickarna avslöjat att de inte ens förstår frågorna de får.

    SvaraRadera
  3. Men de kommer att försöka vara med, och de hoppas få en vågmästarroll, så att de ska kunna få igenom sin "politik".

    SvaraRadera
  4. Huskatt:
    Man ska göra allt man kan för att motverka dem, och helst så diskret och tyst som möjligt.

    SvaraRadera