söndag 23 maj 2010

Kostnadsfritt?

Japp, såhär såg det ut i Förorten igår. Jag tänkte ägna dagens inlägg åt uttrycket "Kostnadsfritt". Brukar det inte vara så att de där sekterna, efter ett tag, tacksamt tar emot "frivilliga" donationer? Att de tar all ens tid? Att de gärna tar ens förstfödda till hjärntvätt och vapen emot dig, skulle du vilja sluta "donera"?

Ja, och så det där religiösa med att de ber en komma för att kunna donera ens själ åt sin gud.

Kostnadsfritt? My ass!

9 kommentarer:

  1. Det såg ut så där överallt. Hela stan, HALLELUJA! Finns det inga lagar mot sånt därnt?

    SvaraRadera
  2. Äsch, anledningen att de ens finns där är ju att ingen går med i kyrkan idag, medan många går ur. De allra flesta av oss går nog i en vid båge runt deras tält.

    Vad var det för sekt, förresten?

    Oavsett vilken, tycker jag inte att det är mer uppseendeväckande än vilken brevlådereklam som helst. Det står alltid "kostnadsfritt"* eller "utan extra kostnad" eller så. Det hör till vars och ens eget ansvar att inte gå på vilka dumheter som helst. Gör man det, förtjänar man det säkert.

    * En liten eloge för att de använde "kostnadsfria" och inte bara "fria" - ett otyg som sprider sig som en löpeld! "Surfa fritt" osv... Vaddå fritt? Gratis heter det väl? Fast det skulle jag iofs kunna skriva ett helt blogginlägg om.

    SvaraRadera
  3. Nja, Tobias. Det där är inte helt sant.

    Bibelstudier är, såvitt jag förstått det, främst något som Livets Ord ägnar sig åt. Livets Ord är en sekt, och hur mycket vi än avskyr internetstrumpor som inte går att avbeställa, eller Mr Music, som tar 800 spänn i administrativa avgifter och port för CD:n som är "gratis", så ligger de nog ändå efter Livets Ord i djävlighet.

    Att pracka på någon religion, och lura in dem i en sekt är något extra vidrigt. Jag gick också i en stor båge runt dessa, men jag övervägde att börja diskutera guds existens och deras oförmåga till logiskt tänkande.

    Strump- och skivförsäljarna är giriga lurendrejare, men fortfarande, i ett större perspektiv, ganska harmlösa jämfört med religiösa sekter.

    Så nej, Tobias. Du har fel.

    Fast jag håller med dig om bruket av "fria". Det är en amerikanisering av svenska språket, som innehåller ordet "obegränsad" som är bättre i dina exempel.

    SvaraRadera
  4. Kul att bli emotsagd!

    Du har en poäng, absolut. Men jag tycker ändå att var och en bär sitt eget ansvar för att bli lurad eller ej. Att bli inlurad i en sekt är vidrigt, absolut, men samtidigt tror jag att det är bra mycket svårare att få in en människa med vettet i behåll i en sekt som Livets Ord än att få henom att fastna i en strumpprenumeration - ja, proportionellt mycket svårare att ens locka personens ifråga intresse.

    Möjligen utgår jag lite för mycket ifrån mig själv. Må så då vara hänt.

    Att jag sedan inte har så mycket till övers för sekter eller någon annan form av religionsutövning, det är en helt annan sak...

    SvaraRadera
  5. Fuskputte!
    Det där är helt sant, rakt av, men...

    Irrelevant.

    Diskussionen är inte vilka som är mest benägna att lyckas med sitt lurendrejeri, utan vem som ställer till mest skada när de gör det. Strumpförsäljarna lurar fler lättare, men det innebär sällan ett totalhaveri för den drabbade. Det gör det när Livets Ord lyckas, och de är extra fula, för de tenderar att ge sig på de som allra minst behöver Livets Ord. De svaga, sjuka sökande själarna som desperat behöver svar som Livets Ord inte heller kan ge, men som de ändå påstår sig ha.

    SvaraRadera
  6. Ah.

    Som sagt, utgick jag nog lite för mycket från mig själv. Dvs att var och en själv är ansvarig för ifall man blir lurad eller inte. En miss att inte ta med "sjuka, sökande själar" i beräkningen, som inte har förmågan att stå emot.

    Så visst, hellre hundra människor fast i strumpprenumerationer som de inte vill ha, än en förtappad själ fast i Livets Ord som inte borde vara där. Svårt att säga emot det.

    SvaraRadera
  7. Tack Tobias!
    Det var uppfriskande att argumentera med någon som inte var Sverigedemokrat, utan visste hur man gjorde.

    SvaraRadera
  8. ha ha ha, du bara älskar att mucka gräl :D

    SvaraRadera
  9. Ja, med religiösa gör jag det!

    SvaraRadera