tisdag 12 januari 2010

Kultur och äldre tedrickare

Är det en slump att DN:s kulturdel är knökfull av reklam för allehanda behandlingar bortom medicinens gråzoner, ni vet, de där, där homeopati, örter och stillsam valsång härskar?

6 kommentarer:

  1. Ingenstans när det gäller dagspress är andelen kulturtanter med stora andliga behov i läsekretsen större.

    SvaraRadera
  2. Visst är det läskigt?
    Kvinnor i 50-årsåldern, vars barn flyttat hemifrån, som plötsligt har mer tid och pengar än någonsin tidigare, och först nu, efter 30 år, inser att gubben de gifte sig med är tråkigare än tipsextra, och tar ut allt på ayurveda och smäll-i-dörrarna-farser på Kinateatern, till vilka de åker buss från Borås och Gävle.

    SvaraRadera
  3. Man får försöka hålla dom på avstånd. Du verkar också ha obehagligt nära erfarenheter? Någon i släkten?

    SvaraRadera
  4. Lustigt nog verkar det som att en gnutta utbildning gör folk av en viss disposition mer benägna att tro på woo-woo än någon med låg eller ingen utbildning. I kraft av sin "utbildningsnivå" är de också svårare att övertyga om att de har fel.

    I princip verkar det vara uppbyggt så här:

    Låg, eller ingen, utbildning utöver grundskola - med normal eller god intelligens: Viss auktoritetstro, viss självständighet. Måttligt benägen att falla för grupptryck. Risk för woo-woo - låg till måttlig.

    Mellan eller t.o.m hög utbildning, men en utbildning utan delkurs i vetenskaplig metod eller formell logik, med normal till låg intelligens: Noll auktoritetstro (har fått lära sig att "ifrågasätta", men inte hur att sålla vad som bör ifrågasättas) Starkt känslig för grupptryck, och gruppen är starkt homogen. Stor risk för woo-woo.

    Min familj - solid arbetarklass - är alltid mottagliga för argument. De tror på homeopaten. Jag förklarar hur homeopati "fungerar" - min familj säger "Nä - det visste jag inte. Det är ju bara dumheter!" Score one for rationalism!

    Men den envetna antivaxx-socionomen från Skövde. Hon med den hennafärgade pagen, de pärlbroderade sandalerna och de årliga utflykterna till Ghana - när man förklarar för henne vad homeopaten faktiskt tror, ja, då säger hon "Vetenskapen kan faktiskt inte förklara allt!"

    Kan man inte få faktisk insikt, så föredrar jag min arbetarfamiljs sunda förnuft (och jag tar den med deras horribla smak på teveunderhållning) hellre än en sån där jävla Flo-Habba som delar min smak för opera, men tror att vetenskaplig metod innebär att man tar på en vit rock innan man föreläser.

    mvh
    Jessica - Blir trött på de aggro-dumma ibland.

    SvaraRadera
  5. ...och om du undrar varför jag inte gett mig in i din debatt med diverse högerextremer så gör de mig så arg att jag får hjärnblödning bara av att tänka på det.

    De är på alla sätt terminalt kognitivt dissonanta och den bästa taktiken torde vara tvångsvård.

    Jessica - less på de bellikost, kognitivt dissonanta.

    SvaraRadera
  6. All respekt!
    Jag förstår precis, och låg själv sömnlös en natt, och undrade hur man får folk som inte förstått konceptet Kritiskt Tänkande att inse att de inte är kritiskt tänkande, utan bara gravt förståndshandikappade.

    Fast nu har du ändå förmedlat ditt stöd, och det är fint.
    Tack!

    SvaraRadera