söndag 25 april 2010

Henrik Schyffert och New Age-skolan

Någon gång sent 1800-tal kom Rudolf Steiner på att om man synkade barnens olika inlärningsstadier med deras astralkroppars förhållande till månen, så skulle de lära sig mer. Han föreslog också att man inte skulle berätta för barnen hur allt låg till, utan att de själva skulle komma på att Waldorf-pedagogiken var den bästa. De skulle också måla tavlor bara med usla penslar och vattenfärg med för mycket vatten, så att allt blev abstrakt.

Han hade också en del andra idéer på samma tema.

Waldorf-pedagogiken har explicita undantag i skollagen (Nej, jag har inte pragraferna just nu...). Länge fanns ett samarbete mellan seminariet i Järna, där antroposoferna hänger och Stockholms Lärarhörskola. För något år sedan införlivades denna lärarhögskola i Stockholms Universitet, och hamnade under naturvetenskapliga fakulteten, där prefekten eller vad han kan ha haft för titel, bestämde sig för att granska Waldorflärarskolans litteratur. Han fann den skrämmande långt från allt vi idag kallar vetenskapligt. Han beslöt att med omedelbar verkan frånta denna skola dess rätt att examinera någonting överhuvudtaget, tills de rättat alla vansinnigheter och bringat ordning i sitt utbildningsmateriel. Det har inte hänt.

Många är de elever som vittnar om vansinnigheter i Waldorfskolor. Det finns å andra sidan ganska många som har ett och annat att säga om kommunala skolor också, så man kanske inte ska hänga upp sig alltför mycket på det. Det finns också förespråkare för waldorfskolor bland människor som gått där själva, eller haft sina barn där. Eller någon kompis. Bland dessa märks i dagens DN Henrik Schyffert, framförallt känd för sitt skolpolitiska engagemang. Han och tre kompisar hävdar att Folkpartiet som ju är så glada för valfrihet i skolan, borde öppna Waldorflärarutbildningen igen. För annars står ju snart Waldorfskolorna utan behöriga lärare. Som om de någonsin haft det.

Poängen med en lärarlegitimation är att garantera att barnens lärare, bland annat, förstår koncepten kritiskt tänkande och de grundläggande begreppen om vetenskap. Sorry, där stöp Waldorflärarutbildningen rakt av. Astralkroppar är inte ett begrepp som hör hemma i skolan, annat än som en parentes i religionsämnet.

Så nej, Henrik. Waldorflärarutbildningen ska inte öppnas igen. Fast du trivdes i skolan.

2 kommentarer:

  1. Trots att min äldsta son snart kommer börja i en "privat skola" ställer jag mig tveksam till skolor som drivs med gud/annan knäpp inriktning.
    Att ha engelska som huvudspråk ser jag inte som direkt "knäppt". Risken finns att jag har helt åt helvete fel.

    SvaraRadera