fredag 4 mars 2011

Frisksolor kontra kommunala... (det riktiga inlägget)

Idag har Markus, whatshisface, VD för Timbro, skrivit om hur bra friskolor är. Hans viktigaste poäng är att friskolorna verkar få elever att leverera högre resultat.

Det låter ju bra. Alltså är de bättre än de kommunala skolorna. Sådär, va, den slutsatsen?

Jag är generellt för friskolor, och jag tycker gott att de kan få göra vinst. Så länge de levererar. Alla gör inte det. Lite för många levererar faktiskt så illa, att de kan ses som argument mot hela systemet. Jag har själv jobbat på en sådan. Jag vet vad jag pratar om där.

Men det var inte det det här skulle handla om. Man kanske bör fundera mer över varför friskolor levererar mer än kommunala. Beror det bara på att de drivs av entreprenörer och inte politiker eller kan det finns andra aspekter också? Entreprenörskapet och vanan av att hushålla med resurser och lägga pengarna där det spelar roll kan nog vara relevant. Det faktum att folk med innovativa pedagogiska idéer ofta inte trivs i kommunala skolor, utan vill köra ett eget race är nog inte heller helt oviktigt, men framförallt tror jag det handlar om elevunderlaget. Vilka söker sig till friskolor? Jo, de elever som vet både att de kan välja och hur. Vilka elever är det? Är det problemungarna? De som har sociala problem, de som har dåliga betyg, de som inte kan språket, de som är ointresserade av skolan? Knappast. Alla de hamnar i kommunala skolor. Kommunen är skyldig att erbjuda plats åt alla som vill ha, vilket innebär att alla de som inte kommer in på fina friskolor skolor får gå i kommunala, där de såklart sänker snitten rejält. Friskolor är inte skyldiga att ta emot elever med särskilda behov på samma sätt som kommunala, och de är inte skyldiga att erbjuda alla program, på samma sätt som kommunala, varför de kommunala skolornas möjlighet att leverera höga betygssnitt är ganska orättvis vid en jämförelse. Det är väldigt mycket mer lönsamt att utbilda samhällsvetare än elektriker eller bilmekaniker, av en hel rad olika skäl.

Så snälla Markus, skärp dig.

3 kommentarer:

  1. Det är på sätt och vis sorgligt att man (du) ska behöva formulera sådana självklarheter. Men med detta sagt: Väl talat!

    SvaraRadera
  2. Tack!

    Och ja, det är sant. Det är ruskigt tragiskt att jag ska behöva säga det.

    SvaraRadera
  3. Sprillans rätt har du. Tragiskt nog.

    SvaraRadera