måndag 30 augusti 2010

Om att vara miljövän

På 70-talet flyttade många proggare ut på landet. De vill vara nära naturen. Man hör ofta i proggsånger om folk som inte vara i den smutsiga stan. Dessa proggare hade ofta ganska skitiga och stora bilar - Skitiga (utsläppsmässigt) för att det var på sjuttiotalet, och de bara hade råd med gamla bilar och stora för det måste man ha om man bor på landet.

Än idag hör jag folk tala om att de är miljövänner och därför köper sig ett stort hus långt från stan. De kan visst tänka sig långa restider, bara de slipper bo i stan, och istället får nära till naturen.

Ska vi ta och reda ut några begrepp?

1. Boendet.
Lägenheter är i allmänhet färre kvadratmeter än villor, särskilt villor långt ut på landet. Lägenheter har dessutom väldigt mycket mindre yttervägg per kvadratmeter boyta än villor. Dessa två aspekter sammantagna gör dem oerhört mycket billigare (utsläppsmässigt) att värma.

Det finns inget som hindrar att man använder bergvärme i ett flerfamiljshus, och framförallt kan man använda fjärrvärme som kan bli väldigt miljövänligt.

2. Transporter.
Bor man redan i stan kan man nyttja kollektivtrafik, vilket är värdelöst på landet. På landet har man egen bil. Helst två om man är två som jobbar.

En miljövän i bemärkelsen "Jag är mån om att inte skita ner mer än nödvändigt" bor i stan, i lägenhet, nära sitt jobb. Den som bor på landet, är någon som gärna drar nytta av miljövännerna i stan, för att få vara i naturen, och inte räds att skita ner den.

1 kommentar:

  1. Vi bor på landet. Runt 1 mil har vi till barnens skola. (där kliver son 1 på pendel).
    Jag är ganska ensam om att köra en liten bil. En Mazda 2, den minsta varianten. Resten av folket som bor här ute kör kombi. Minst.
    Jag vet inte varför man anser sig behöva en stor bil, en liten funkar utmärkt.
    (på vintern som en tvål i badkar..men hey, man kan inte få allt)

    SvaraRadera