torsdag 12 augusti 2010

DDiD (Dagens dummaste i DN)

En handfull av sveriges ledande experter på radar menar att de tester som ligger till grund för godkännandet av polisens fartkameror inte ens i närheten av alla de fall som kamerorna måste hantera, och att man därför inte vet hur ofta de faktiskt har fel. Det skulle isåfall vara ett rättssäkerhetsproblem.

Testet är offentligt, och experterna har tittat på det, och dömer ut det som "Happy-testing"*. Det lär finnas fler tester som gjorts av tillverkaren, som skulle vara betydligt mer omfattande, och täcka in även det som kritikerna menar borde testas, men de testerna är inte offentliga, utan företagshemligheter.

Man kontaktar trafikverket och polisen. Björn Lidö där kommenterar att han läste radarteknik under sin värnplikt och att Sveriges ledande radarexpert, Kjell Olsson, professor i elektronfysik och tidigare delaktig i en del försvarsprojekt, verkar "vara insatt i radar". Minsann.

Han menar att testmetoden är ackrediterad. Så experternas invändningar är inte så intressanta. Han får frågan "Är det ett problem att testet ifrågasätts?"

Och nu kommer det bästa!!!!

"Nej, inte det minsta" svarar han.

Tjena och goddag och välkommen till din tjänst och ditt jobb. Hur inkompetent och okunnig om grundläggande rättssäkerhet och demokrati får man bli? En genomsnittlig förskoleelev skulle begripa problemet. Men inte Björn inte. För testmetoden är ackrediterad. Själv har han inte tittat på varken testresultat eller testmetodik.

Den perplexa journalisten ger sedan följdfrågan "Hur då?"
Vi trodde vi nått ett intellektuellt vacuum, ett minimimått av cerebral aktivitet. Men icke.
Han svarar:
"Jag förstår inte varför det skulle vara ett problem för oss."

KAN NÅGON GE BJÖRN LIDÖ SPARKEN, TACK! NU! GENAST!!!!!!

Jag undrar hur han lyfter luren i samband med intervjun, när han uppenbarligen går på knogarna och har ögonbrynen i golvet!



[Uppdatering]
Killen som läst radarteknik i lumpen är eventuellt inte Björn Lidö, utan någon annan, på statens provningstjosan. Han verkar isåfall också en smula korkad. Själv redde jag inte riktigt ut vem som sagt vad. DN kan alltså också ifrågasättas en smula.


* HappyTesting: Kolla! Det funkar!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar