onsdag 18 augusti 2010

Dagens Dummaste i DN

Dagens Dummaste i DN gäller idag inte DN som så, och inte idag, utan City igår, men det kan vara detsamma.

Där har man frågat de olika partiernas stockholmsavdelningar vad de tänker göra åt arbetslöshet i allmänhet, och ungdomsarbetsslöhet* i synnerhet.

Det finns många mer eller mindre dumma varianter. Somliga menar att vi ska ha fler anställda offentligt för det finns ju mycket som behöver göras, och vi har gott om pengar. Särskilt de rika har gott om pengar, förvånande nog. Jag vet flera nationalekonomer som menar att om man sänker skatterna för företag, så får företagen större vinster, vilket i sin tur skulle öka deras benägenhet att investera, vilket ju såklart leder till fler jobb. Det där sista tycker ju jag låter ganska rimligt. Att ha fler lärare och sjuksköterskor och bättre hemtjänst och finare diken i parkerna kan jag nog också sympatisera med, om man reder ut finansieringen bara. De där två står ju liksom i kontrast med varandra, på något vis, eftersom det senare skulle kräva högre skatter. Det förra skulle å andra sidan kanske ge totalt lägre skatteintäkter, vilket isåfall skulle elda till ännu färre lärare osv. Nu är det ju inte jag som är ekonom. Men de där två känns ju lite som en avvägningsfråga, och något det gäller att hitta en pragmatisk balans emellan.

Men men. Det där borde ju vara den huvudsakliga skillanden mellan blått och rött, var på den skalan man lägger sig, men se, nej.

Moderaterna kör samma grej de kört även på nationell nivå i flera år. Vi ska inte sänka skatterna för att pengarna ska börja cirkulera mer och därmed komma fler till godo, vilket dessutom främst gäller företagsskatterna, snarare än inkomstskatterna, utan vi ska sänka inkomstskatterna för att...


för att...

FÖR ATT FOLK SKA KÄNNA ATT DET LÖNAR SIG ATT JOBBA?!

Hallå, herrar Östermalms- och Danderydsbor! Ska vi gissa att Ahmed i Alby tagit sitt namn för att slippa jobba, för att hela hans lön ändå går till skatt, eller ska vi gissa att han brinner för att få jobba, och slippa leva på en välfärd som ger ett oerhört utanförskap, är ganska förnedrande, och dessutom betydligt snålare än minimilön på Mackedonken?

Ska vi gissa att Johansson i Gamla Bruksorten själv valt att aktivt stänga fabriken han jobbade i, och lätt skulle få något nytt i Tjockhult, men inte gitter flytta, för det är så bra att leva på soc i glesbygden?

Jag har mycket svårt att tro mer än ett fåtal av de som lever på något av "trygghetssystemen" aktivt har valt att inte jobba. Nog finns det folk som indirekt väljer att inte jobba, genom att inte ta folk i hand när de är på anställningsintervjuer och sådant, men jag tror nog ändå de är i kraftig minoritet.

Vad tror ni?


* Arbetsslöhet, vad tydligen moderaterna menar de som inte har jobb lider av.

4 kommentarer:

  1. Min personliga åsikt i fallet är...att saker kostar penger, pengar måste komma någonstan och det kräver att vi alla betalar skatt.
    Har du en löjligt hög lön, är det rimligt att man betalar en löjligt hög skatt och ännu högre skatt efter att dina studielån är betalda.
    Jag är alltså för skatt i största allmänhet så där.
    Soc-bidrag tror jag få väljer att leva av frivilligt.

    SvaraRadera
  2. Ja, det är ju det jag menar. De flesta är nog hyfsat överens om det där, ungefär.

    Frågan är bara var balanser infinner sig, så att så många som möjligt är med och betalar och så få som möjligt behöver kvittera ut.

    Och de pengar som "de rika" betalar i inkomstskatt är främst en ideologisk fråga, för de bidrar i princip inte till statsfinanserna alls. Det är moms och företagsskatter som finansierar det mesta.

    SvaraRadera
  3. Det där med att folk ska känna att det lönar sig att jobba kanske hänger ihop med effekten av marginalskatt. För i Sverige har vi tidigare haft problemet att det man tjänar mer på marignalen blir så lite att det inte känns vettigt att jobba mera, priset på fritiden är högre.
    Eventuellt kan det vara så även med skillnaden på a-kassa och jobb. Det ska vara stor skillnad på inkomsten av a-kassa och inkomsten av jobb eftersom fritiden faktiskt också har en prislapp på sig.
    Tänker jag. Ungefär.

    SvaraRadera
  4. Ja, det kan ju stämma, men de pengar som faktiskt spelar roll på de där marginalskatterna är ju mest... just marginella och ideologiska. Inte många tjänar så mycket, och framförallt inte de som lever på trygghetssystemen. Det är ju inte så att man torskar skitmycket i marginalskatt när man får ett jobb som undersköterska. Eller lärare heller. Eller den genomsnittliga ingenjören.

    A-Kassa har man ju inte så förfärligt länge. Det hade man inte innan heller, men ännu mindre nu. Att då påstå att folk stannar hemma för att det inte lönar sig att jobba, det är väl kanske att överskatta de arbetslösas siutation en smula.

    SvaraRadera