tisdag 9 november 2010

Vem krockar?

Jag har en Toyota Prius. Den är lite repig och fem år gammal. Och djävligt skitig. Och full med skräp och barnstolar. Den är grym i dåligt väglag. Helt vansinnigt bra.


Föreställ dig nu ett par i sextioårsåldern. Han ganska rund. Hon med för mycket guld runt halsen. De kör en Mercedes C-klass coupé. Deras bil kostar i runda slängar tre gånger så mycket som min. Det är viktigt för herr Gris att hans bil är dyr. Och att alla vet att hans bil är dyr. Han byter ganska ofta. Han tvättar den varje lördag. Själv rationaliserar han behovet av bilen. Vi vet alla att han vill ha den för att den är skitdyr, men han menar att det är kvalitet eller något annat, som inte ens är sant (Nej, mercedes håller inte bättre än Toyota). Det är en bil som i min värld faktiskt saknar goda egenskaper. Den är alldeles för stor för att ha de goda egenskaperna hos en liten bil. Den går inte att lasta något att tala om, trots att den så stor. Den är inte anmärkningsvärt bekväm. Den är inte tillräckligt sportig för att kunna jämföras med sportbilar i samma prisklass, inte ens nära, men den är lika skitig miljömässigt. Dess enda egenskap är att den är dyr. Skitdyr.

Just ovanstående bil, exakt, med precis de människorna i, figurerar i historien nedan.

Jag körde idag säkert hem. I vanligt tempo. Det var tryggt och stabilt och bilen funkade fint i väglaget. Vinterdäcken kom med sönernas "hjälp" på igår. på E4, i rusningstrafik, i höjd med Bredäng, såg jag plötsligt strålkastare som inte lös längs med vägen, utan på tvären, framför en jättestor lastbil. Jättestor!!! Sakta såg jag fronten på en skitdyr silverfärgad ny mercedes kana fram framför den jättestora lastbilen. Till slut släppte den, och snurrade ut i vänsterfilen, där jag var, fast på fel håll. Jag såg det i god tid, slog på varningsblinkersen och bromsade lugnt och stillsamt, och stannade till slut, front mot front, två decimeter ifrån Tjocka Gubben i Mercedesen. Den där stransatta gubben. I skrynklig bil. Nu betydligt smalare än tidigare. Bilen alltså. Inte gubben. Han var fortfarande tjock nog.

Ingen, utom Gubbens Ego, blev skadat. Givet den premissen kan jag faktiskt inte låta bli att gotta mig lite. Jag, i min Prius, kunde bara kolla i backspegeln och köra runt och fortsätta.

Faktiskt.

2 kommentarer:

  1. Med attityden "dyr bil = Jag-kan-köra-fort" blir de direkt livsfarliga.

    SvaraRadera
  2. Särskilt, som sagt, om de har en skitbil som inte går att köra fort.

    SvaraRadera