tisdag 26 maj 2009

Solglasögon

Smaka på ordet. Det är ett sammansatt ord. Sammansatt av Sol och Glasögon (som i sin tur är en helt vansinnig sammansättning, om man tänker efter).

Sol. Solglasögon är något man har i solen. Kan man tänka sig. Den praktiska aspekten är att de skyddar ögonen. De flesta har dem visserligen av estetiska skäl. Vilken estetik det handlar om kan ibland ifrågasättas, men syftet är i allmänhet uppenbart. Jag kan också köpa att en artist på en starkt upplyst scen kan vilja ha dem. Det är visserligen inte sol, men ljust ändå. Och folk som beskådar exploderande kärnladdningar.

I tunnelbanan finns varken sol, kärnvapen, strålkastare i industristorlek eller någon form av starkt ljus. Så hur kommer det sig att jag ständigt ser ungdomar med en uppenbart överdriven uppfattning om sin egen cool-faktor bära dess assessoarer? Solglasögon är bara tuffa om man kan bära dem på ett avslappnat, naturligt sätt, som om man faktiskt behövde dem. Så fort man kliver in genom dörrarna till Underjorden, upphör med ens denna ursäkt, och det blir plågsamt uppenbart för var och en som ser det, att solglasögonen bärs för att någon försöker vara cool. Och inget är så töntigt som någon som uppenbarligen anstränger sig för att vara cool. Cool är du bara om det är naturligt.

SÅ FIMPA BRILLORNA INOMHUS, TÖNTAR!

I övrigt har Tidningen Varför ett av de bästa inläggen på länge

Fettlana, du är en av mina idoler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar