onsdag 21 december 2011

Vad ska du inte säga som nyanställd HR-chef?


Ja, en sak att undvika rent generellt på en ny arbetsplats (och en gammal), speciellt om du talar inför andra anställda, och extra speciellt om du är just HR-chef, är att berätta hur vansinnigt bra det var på förra företaget. Och som grädde på moset bör du undvika att lägga till att du aldrig kommer att få uppleva något så bra igen.

Att berätta att lönesamtalet kommer att vara kopplat till utvecklingssamtalet två månader tidigare kunde man också tänka sig var ett stort NoNo, väl i paritet med att avverka de båda samtalen vid samma tillfälle. Att lönesamtalet är baserat på de mål som sattes upp på utvecklingssamtalet, i kombination med dina prestationer och i vilken utsträckning du nått dessa mål är något annat.

Floskler skall alltid undvikas. Att ta upp tjugo stressade kollegors tid med att ösa ut saker som lätt identifieras som just floskler* är en smula arrogant.

Om du till detta lägger en dialekt** som är snudd på provokativ i sig, kan vi sammanfattningsvis konstatera att ditt intryck nog inte nådde upp till MVG.

Den som hört henne tacka av en anställd hon knappt hunnit träffa, därför att hon själv bara varit anställd i två veckor, och låta detta ta nästan en kvart av samtliga anställdas tid är dock inte förvånad.

Det är dock inte min chef. Jag är bara konsult här. Synd på ett i övrigt mycket sympatiskt företag.* Floskeltestet: Prova att negera ett påstående. Blir det helt vansinnigt kan du konstatera att påståendet saknade all egentlig innebörd, dvs, var en floskel.

** Nej, man väljer inte sin dialekt själv, men den värsta överdrivna Östermalmstonen är speciell i sin arrogans

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar