lördag 19 december 2009

Av alla dumheter...

... tenderar nog fotboll att vara den värsta.

Fotboll personifierar så mycket dåligt. Fotbollen personifierar kunskapsförakt, för vem var det som var duktig på fotboll i skolan?

Fotboll är icketänkarnas mecka. Det är många människor som tillsammans skanderar hjärndöda ramsor och kastar saker. Det är hjärndöda människor som jagar en boll, på ett sätt någon annan bestämt. Det är en sysselsättning som på alla sätt kväser individen om individen inte är ett unikum på fotboll.

Fotboll attraherar det hjärndödaste av allt hjärndött, nämligen militanta supportrar, och nu börjar vi närma oss kärnan i varför jag faktiskt tycker det är ett problem. Den där hjärndöda mobben av grottmänniskor kostar MIG skitmycket pengar i poliser, och ingen av de andra supportrarna tycks vara särskilt intresserade av att bli av med dem. De är en pyttegrupp, men alla vill tydligen ha dem kvar, för ingen slänger ut dem. Det kostar pengar, men de pengarna visar sig nu tydligen ändå vara ganska små i jämförelse med något annat.

Vore det så att detta inte berörde mig, att jag bara kunde "låta bli att titta då" eller så, då skulle jag orera mindre. Ni hör mig sällan gnälla på handboll, som är om möjligt ännu dummare.

När hundratals utbrända, underbetalda socialsekreterare som jobbar i en miljö de flesta av oss inte kan föreställa sig, demonstrerar mot beslutet att ytterligare hundratals kollegor ska sägas upp, vilket ytterligare kommer att öka deras redan orimliga börda, dränks deras rop på hjälp av tusentals skanderande fotbollssupportrar som kräver... nya arenor! Plural. För de kan inte dela. Djurgården är "inte intresserade av att spela på en arena vi inte förfogar över. Vi vill inte vara hyresgäster."

Det kryllar av fotbollsarenor. Alla de stora stockholmslagen har egna. Det finns stadion, Råsunda, Globen och så något till Bajen.

Och nu, till den riktiga dumheten... De där djävla apskaften till fotbollspuckon tycker att vi andra ska bjuda dem på skiten. Att vi ska finansiera dårskapen med skattemedel.

Om Ica kom och sa "Ge oss gratis tomtmark till tre gigantiska varuhus på Östermalm" där tomtpriserna är bland Sveriges högsta, vad skulle folk säga då? "Dra åt helvete!" antagligen.

Men när Djurgårdens talesman kräver detsamma, för det kommersiella företag han faktiskt representerar, då tycker folk det är ok. Klart kommunen ska hosta upp gud vet hur många miljoner, för det är ju fotboll. Nu är det min tur: Martin Lidman*: DRA ÅT HELVETE!!!

I torsdagens DN (Ja, jag har filat på det här några dagar) kan man läsa som underrubrik "DIF-fansen drömmer om en egen arena - vägrar dela med AIK och Hammarby". Men trist då, DIF-fansen. Passar inte galoscherna kan ni prova en kartong! När min son inte vill dela sitt lego med lillebror brukar jag förklara för honom, att då kan han vara utan helt. Det som finns, det får man dela på! Det där var tydligen inte något de vuxna människorna som kräver miljarder i skattemedel fattat. Ja, govänner. Miljarder!

Man kan som sagt läsa "DIF-basen vill inte vara hyresgäst". Nähä? Nä, men hörrdu, det vill nog inte tiotusentals ungarna i de fattiga förorterna som ser SINA fotbollsplaner och fritidsgårdar nedlagda heller. Men när någon säger "Bygg en fritidsgård i Alby" då heter det att de 200 000 har vi inte, men när det handlar om ännu en meningslös idiotikoloss för fotboll, då plötsligt kan man hosta upp två miljarder. Det går fan inte ihop!

Martin Lidman är storsint han. Han behöver inte få hela arenan donerad. Han vill hellre att Djurgården äger den själv. Det räcker alltså att Stockholms Stad, till det kommersiella företaget DIF, donerar tomtmark på Östermalm. Varför? Varför ska just ett idrottsföretag få det donerat? Hur vore det om man donerade marken åt någon som vill bygga billiga bostäder åt de hundratusentals ungdomar som inte har någonstans att bo? Är han dum i huvudet? De kan fan köpa sin tomtmark som alla andra företag!

Fotboll, det är något som ska spelas av folk som vill leka med en boll, som vill sparka lite på gräsplanen bakom husen, ungdomar som behöver få skuttat runt lite. När det blir sånt här, då har det passerat gränsen för länge sedan. Alla som definierar sin personlighet enligt mönstret [fotbollslag]-are, ni är på min lista. Som fan. Det borde vara skottpengar på folk som presenterar fotbollslagsloggor på kläderna.

Och sköt vi av alla fotbollsmongon, skulle bostadsbristen också vara löst!

* Martin Lidman, talesman för Djurgårdspublikens Arenagrupp

4 kommentarer: