måndag 27 juli 2009

Manlig Tedrickare?

Egenskaperna för Tedrickare, så som vi presenterat dem här, är väldigt typiska kvinnliga egenskaper. Nu undrar vi lite hur den manliga motsvarigheten skulle se ut. Kanske är det den typiska tedrickarens make? En människa med enorm platt-TV och fin hemmabioanläggning, på vilken de båda ser Så Ska Det Låta i perfekt surround, trots att ingen av dem hör något över 16000 hertz? Kanske de köper det där extra fina kylskåpet? Kanske det finns en verkstad med många fina snickeriverktyg i källaren, i vilket tedrickarmaken emellanåt snickrar något tedrickaren behöver till sin inredning, eller där han lagar gräsklipparen? Den manlige motsvarigheten till Tedrickaren är Teknikintresserad, och läser nog motortidningar, men kör en vanlig bil, vars modellbeteckning kompletterats med ett T som i Turbo. Säg, en volvo. Med Turbo. Inte en riktig sportbil.

Den manlige tedrickaren köper teknik för teknikens egen skull. Han var FÖRST! med Video i kvarteret, om han är gammal nog, och annars har han varit först med annat. När hans fru har en kompaktkamera med ett specialläge för blomsterarrangemang, har han den häftigaste systemkameran, med det häftigaste teleobjektivet, och han tar bilder på fruns blommor och ibland på katten. Och på släktträffar och högtider tar han nog ett och annat gruppfoto. Så han har ett vidvinkelobjektiv som är dyrt och kan stor bländare. Men han har inte riktigt greppat alla de där speciallägena, så blixten brukar gå av ändå, och han förstår inte riktigt varför.

Om han kunde köpa ett mjölkpaket med en teknik som berättade för honom om mjölken var färsk eller inte, skulle han köpa det. Och betala extra. Och visa det för vännerna när de tar en grabbig öl ihop! Ett riktigt partytrick.

För vad i helvete ska man annars med ett mjölkpaket som berättar om mjölken är dålig?

Hatar du också folk som bygger och konsumerar teknik för teknikens egen skull?

Våra vänner på InUseful har koll, som fan. Och de är inga tedrickare!
Kunskapen i världen - och i näsan

(För den som ännu inte läst på rejält om Användbarhet, Användarvänlighet, Usability, HumanComputerInteraction (HCI) MänniskaDatorInteraktion (MDI) eller vad man nu vill kalla det, är Kunskap I Världen ett begrepp som står i motsats till Kunskap i Huvudet, dvs, egenskapen att du inte behöver lära dig för att kunna använda en pryl, utan det ska förklara sig själv!)

1 kommentar:

  1. Jadu. En chailatte med Emil och Alfred vid snickarebänken. Inte fel.

    SvaraRadera