tisdag 5 juni 2012

Sjukvård?

Min son har varit krasslig några dagar med kräksjuka och lite feber. Inget jätteallvarligt. Sådant händer barn. Fast mitt lilla troll är en ganska liten kille. Smala smala ben, och inget extra någonstans. Han är normalt pigg och glad och frisk men när han blir sjuk har han inga marginaler. Igår åkte exet in med honom till sjukhuset, efter inrådan från sjukvårdsupplysningen(!) där han blev inlagd, för att få sova ordentligt med dropp i armen, så han skulle kunna återhämta sig, även om han nog egentligen är frisk från sin infektion.

Hon och jag är inte alltid alldeles överens. Vi har en del dispyter om dumma saker, och det finns en massa skräp som ligger och skvalpar oss emellan som kommer upp till ytan ibland. Men med sånt här är vi rätt överens. Ibland hör jag historier om folk som tidigare haft en sund syn på tillvaron, och sedan plötsligt börjar knapra homeopatiska piller, flyttar till Järna och häller blomdroppar i öronen på barnen när de är sjuka. Hade mitt ex varit en sån hade hon aldrig blivit mor till mina barn från början, och hade hon blivit det hade mitt lilla troll inte blivit en månad gammalt. Ja, det hade ju inte fötts alls, eftersom vi aldrig hade kunnat få några barn utan rejäl medicinsk hjälp, men ändå.

Och så tänker jag på alla som tycker att det är väl ingen fara att antroposofer och annat löst folk hävdar att deras hittepåpiller och snurrade vatten är mycket mer natuuuuuuuuuuuuuuurliga och mycket bättre än modern beprövad vetenskap, för det sa faktiskt Rudolf för en bra bit över hundra år sedan. Det visste han, för han hade koll på det kosmiska, han. Det kan väl vara upp till var och en? Ja, har du snuva och tar ett sockerpiller mer eller mindre, så gör det verkligen ingen skillnad alls, men om vi för ett par år sedan väntat ett par dagar till, och provat med växtextrakt innan vi åkte till sjukhuset där de pumpade honom sprängfull av antibiotika i sista minuten, trots att sjukvårdsupplysningen sa "Ni kan nog avvakta hemma", då hade han dött.

Mitt lilla troll skulle ha dött utan den hjälp människor i vita rockar förmedlade med kanyler och tuffa diagnosverktyg.

Han hade dött.

I Järna dör barn av mässling.

Tänk på det nästa gång ni säger att kvacksalvare ska tillåtas göra mer än bota förstoppning med katrinplommon. De ska avslöjas i pressen, bötfällas, låsas in och hånas offentligt för sina djävla dumheter.

4 kommentarer:

 1. Hu så hemskt. Skönt att allt gick bra.

  SvaraRadera
 2. Ja. Det gick bra, både den gången och nu.
  Jag var där i förrgår och lämnade varsin lego-ask till sönerna, och en flaska saft med mycket socker.
  Sedan gick jag hem. Utan mina barn. De smittade.
  Jag duschade och slängde kläderna i tvätten.

  Och sedan gick jag till Skansen igår utan mina barn. Lånisarna är fina och högt älskade, men jag hade gärna haft mina egna med också...

  SvaraRadera
 3. Det förstår jag. Man blir ju lite extra fäst vid sina egna. Har jag märkt. Hoppas hur som helst att de återhämtar sig snabbt och att du får hem dem snart!

  SvaraRadera