måndag 11 februari 2013

Den svenska korruptionen

Sverige brukar betraktas som ett av världens mins korrupta länder. Det ska bra mycket till för att någon ska kunna köpa sig fördelar i det offentliga.
Nästan.
I Sverige har vi en annan sorts korruption, som baseras på tjänster och gentjänster vänner emellan. Det är hemligare, men finns där ändå. I Pakistan kan vem som helst med stålar köpa det de behöver. Det, lite ironiskt, faktiskt beskrivas som en sorts jämlikhet. Pengarna tar inte hänsyn till kön eller hudfärg. Fast, nu har ju väldigt gå pakistanier stålar, så det blir ju ändå orättvist.
I Sverige handlar allt om kontakter. En icke hantverkare har aldrig råd att bjuda över en hantverkare på ett renoveringsobjekt. Hantverkaren kan nämligen köpa allt material svart på firman, och alla kringtjänster som el svart av sin polare, medan vi andra måste betala fullt pris till någon som ändå tar materialet svårt och stoppar mellanskillnaden i fickan. Du kan aldrig köpa dig före i vårdköer (jo med rätt försäkringar), men om är bundis me dr Blasefjutt, så löser han det. Och här blir det svårt. Lägenhetsgrejen var ju vanligt byggfusk, men detta sista. Det spelar ingen roll hur många pizzor Ali säljer eller hur bra hans snabbköp går. Han kommer sannolikt ändå aldrig att bli bundis med dr Blasefjutt. Detta är en form av korruption som bara är tillgänglig för de infödda svenskarna, och knappt dem. Lite som Riddarhuset och frimurarna. Och helt omöjligt att mäta.

Lite läskigt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar