måndag 19 april 2010

Kvinnlig?

I dagens DN kan man läsa en artikel med rubriken "Läkare åtalas för miljonfusk". En läkare har gjort helt andra saker än hon uppgett till socialstyrelsen, och därmed fått alldeles för mycket pengar. Det är ju djävligt, men har inget med den här bloggen att göra.

Däremot har följande det. I ingressen till artikeln används det personliga pronomenet "hon" inte mindre än tre gånger i lika många meningar. Ändå inleds sedan resten med orden "Den kvinnliga läkaren...".

Det där är vanligt. "Den kvinnliga polisen", "den kvinnliga advokaten" eller, framförallt, "den kvinnliga läkaren". Det blev extra tydligt i samband med läkaren som åtalades för att ha tagit livet av ett sjukt spädbarn som ändå skulle dö. Ständigt talades det om att hon var kvinnlig.

Är det så, att om man bara säger "läkaren" så är det en man, trots att man skrivit hon tre gånger nyss? Så som det är formulerat här, och ofta annars, är den rimliga tolkningen faktiskt inte det, utan snarare att det är en läkare med ovanligt stora rattar, korta kjolar och långa naglar och [godtyckliga kvinnliga attribut här].

Är det verkligen så att det viktiga, eller ens något av vikt över huvudtaget i sammanhanget, är att det inte är en man? Jag får för mig att det väsentliga är att en läkare som får landstingspengar har fuskat, inte att hon saknar snopp. Hade det varit en man, hade man inte skrivit "den manlige läkaren" och hintat om välväxt Tom Selleck-mustasch och kraftiga axlar och stadig haka. Då hade man skrivit, kort och gott, "Läkaren".

Fundera över det där, nästa gång ni ser ordet "kvinnlig".

6 kommentarer:

  1. Tyvärr är det så här inom alla områden som media bevakar verkar det som, speciellt inom sport!

    SvaraRadera
  2. Aha. Ja, du menar som i "fotboll" och "damfotboll".

    Ja, men Idrottsvärlden, och den "journalistik" som bevakar den är så hjärndöda fenomen (i synnerhet "journalistiken") att de är ett helt eget kapitel, där detta fenomen bara är väntat.

    Det här var ju vanlig nyhetsrapportering av de sk. kompetenta journalisterna från alla medier, inklusive de med viss respekt, som, i detta fallet, DN.

    Sport"journalister" behöver ju inte ens hyckla med att de inte gillar att se tjejer idrotta.

    SvaraRadera
  3. Som om vi alla inte är "människor". Lustigt nog verkar det mest vara män som kvalar in under det begreppet.
    Ingenting en kvinna säger kan vara riktigt sant, om det inte verfieras av en man...rätt vanligt.
    Man kan välja att bli irriterad, eller helt enkelt skratta åt eländet. Själv orkar jag inte bli arg, jag har annat för mig :D
    För mig personligen är alla människor.

    SvaraRadera
  4. Jag fyller på med tjejband och ryser en aning.

    SvaraRadera
  5. Ja! Tjejband. DEN är underbar!!!

    Och, naturligtvis, som följd, "gitarrist" Och "kvinnlig gittarist". Klassiker.

    Att det sedan är hett med tjejer som spelar trummor hör inte hit.

    SvaraRadera
  6. Bra observation! Och det här är väl inget annat än ett ridande på gängse könsfördomar för att skapa känslostyrande rubriker och artiklar. Vi ska tycka det är extra förfärligt när det är kvinnliga personer som gör förkastliga saker, just pga fördomen om att det mer oskuldsfulla/täcka/ärbara könet ofta ska vara kvinnan. Håll även gärna ett extra öga på när det skrivs "trebarnsmamman" eller "trebarnspappan" för den delen. Det är samma manipulativa mönster där...

    SvaraRadera