tisdag 23 augusti 2011

kontorslandskap - an invention for FOOLS!

I det egentliga citat säger de vise gamle kinesen i Gremlins detta om TV.

Ett vanligt argument för kontorslandskap är att det är så bra, för det är så lätt att gå och prata med den som sitter i närheten. Det blir så socialt och man utbyter saker med varandra.
Min erfarenhet är att ju större landskapet är, desto mer stör man varandra. Om alla har mer eller mindre egna rum störs ingen när ett samtal förs framför datorn, men här, här blir man tillsagd att man, om man pratar länge, ska gå iväg och ta ett "tyst rum", av vilka det finns fyra för 200 pers. Han menar då att jag ska ta min släpbara, koppla ur den, gå iväg, sätta mig där det inte finns någon nätverksuppkoppling och där jag bara har en av de två skärmarna jag behöver och diskutera, och sedan gå tillbaka. Att det tar mig tio minuter att koppla i datorn när jag kommer tillbaka, det är alltså inte ett problem. För honom.

Min erfarenhet är att kontorslandskap hämmar det mellanmänskliga utbytet, inte stöttar det.

Men visst, det är ju billigare lokalhyra...


Och med den djävla ringsignalen han har kanske han ska hålla käften...

3 kommentarer:

 1. Fett WORD på den du. /Den som numera delar rum med bara två andra och kan jobba på jobbet

  SvaraRadera
 2. Sara, jag är avis.
  Fast... Jag hade kunnat jobba i kontorslandskapet hos min arbetsgivare. Där får man ha Spotify, och det är ruskigt tyst, trots att det får plats ungefär tjugo pers...

  SvaraRadera
 3. +1 på det!

  Åtminstone ett par gånger i veckan sitter jag och verkligen behöver koncentrera mig på något, men det GÅR VERKLIGEN INTE, för att bakom mig står det tre personer och samtalar lite för högt, strax till vänster gör två personer samma sak och lite längre bort står fyra personer och skrattar. Då stirrar jag oförstående omkring mig och vet inte riktigt vad jag ska ta mig för. (Man kanske skulle föreslå en tidrapporteringskod för "bli störd så man inte kan jobba ordentligt"?)

  I somras var det än värre - då var det rätt lite folk på kontoret vilket verkade tas som en ursäkt för att prata hur mycket man ville. Fördelen under sommaren var, att det faktiskt fanns lediga s.k. konferensrum nästan hela tiden (MED nätverksuppkoppling). Och DE är ljudisolerade så man nästan tror man blivit döv! Där satt jag ofta och jobbade...

  SvaraRadera