tisdag 15 september 2009

Marknadsanalys av Icke-handelsexaminerad

Tradtionellt, fram till för, säg, hundra år sedan eller, kanske två hundra år sedan, var det så att arbetsinsatsen vid framställandet av en produkt, var mer eller mindre proportionell mot kvantiteten av densamma. Eller, enkelt uttryckt, det var dubbelt så jobbigt att ysta två ostar som att ysta en. Det är såklart inte helt matematiskt korrekt, men ganska sant. Tillräckligt sant.

Idag är det inte så. Idag är ofta mängden sålda entiteter helt oberoende av arbetsinsats. Eller, åtminstone är det så att när produkten väl är skapad, kan man, nästan helt utan extra arbete och kostnad, tillverka hur många entiteter som helst. Detta gäller framförallt saker som är huvudsakligen intellektuella. Som programvara, film eller musik. Givet detta fascineras jag av företag som Adobe och Microsoft, emellanåt. Särskilt Adobe.

De lägger ner enorma mängder arbete på att kopieringsskydda sina produkter på olika sätt. Men varför piratkopierar privatpersoner, för det är nästan bara privatpersoner, sällan kommersiella företag, Photoshop? Jo, för att en privatperson, som har bildbehandling som hobby, inte har 10 000 att lägga på en licens. Det går bara inte. Och det är ju så lätt att fuska till sig en olaglig kopia. Adobe har nu i och för sig en fin gest, när de ger 80% rabatt på Photoshop till studenter, så att dessa bara behöver betala 2000 spänn för en licens. 2000 spänn!!!!!! Herregud! Vad tror ni studenter är gjorda av? Är ni helt av banan? Microsofts produkter, som man faktiskt måste ha om en dator ska vara meningsfull, är inte fullt lika dyra, men nästan. Också med lite studentrabatt. Och också åt helvete för dyrt för privatpersoner.

Men, hörrni. Det är djävligt ointressant om rabatten är hög. Det intressanta är vad man måste betala. Faktiskt. Adobe, ni tjänar uppenbarligen med marginal tillräckligt för att vara lönsamma på att sälja ganska dyra licenser till kommersiella företag. Varför inte då säga att till privatpersoner säljer vi med 95% rabatt. 500 spänn för en licens. Då slipper ni en miljon piratkopierande privatpersoner (eller, flera av dem iallafall) och drar samtidigt in en nätt halv miljard kronor extra, som ni annars inte skulle fått in. Varför inte? Det kostar er inte en spänn extra. Kapa de kostnader som ökar med antalet licenser, som support, för privatpersonslicensen, tillåt bara nedladdade version, inte något som måste skickas på DVD.

Idag har jag upplevt motsatsen, och det gör mig lite glad, även om just det inte hör hemma i den här bloggen. En fotograf med studio insåg att hans studio ju inte används på helgerna, och om då jag, som amatör och inte konkurrent, får hyra den för 600 spänn en dag, med allt inkluderat (läs 30% av rådande marknadspris eller mindre), så är det bara pengar han får in för ingenting. Och jag får en studio. Och kanske jag blir proffs en dag, och då kan jag kommersiellt hyra den stora studio han och en kollega utrustat just för uthyrning till proffs utan egen studio. Du, min nya vän, du är på en väldigt kort lista, den över trevliga, vettiga personer.

Adobe, ni är på den där långa. Ni vet, den med folk som gör mig en smula förbannad, irriterad, trött, sur och motiverad att författa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar