måndag 8 juni 2009

Varför gör du som du gör?

... sjöng Linda Bengtzing på senaste plattan. Vi Tehatare undrar ofta detsamma när vi ställs inför våra medmänniskor. Eller, motmänniskor, om man så vill.

Denna gången är jag nyfiken på folk som använder politisk kvasiretorik för att få göra som de vill.

Låt mig först klargöra några grundläggande åsikter jag besitter:
1. Jag tycker det är vansinne att det ska kosta så sjukt mycket att köpa rätten att lyssna på musik eller se på film, och att så mycket av de pengarna hamnar hos andra är konstnärerna

2. Mitt förtroende för säkerhetstjänster i allmänhet är begränsat, och i synnerhet så för de människor som har möjlighet att läsa min epost, och allrahelst framförallt i extra synnerhet för den teknik som de själva bygger för att hindra sig själva från att läsa just mina mail. Jag är trots allt ingen terrorist. Än.

Med detta sagt:
Man kan tycka att det kan vara civil olydnad på ett konstruktivt vis, och man kan tycka en hel massa om att ladda ner musik på olaglig väg, men...

Är det därför alla skrikande snorungar med Tedrickarmammor som kommer med bullar till glina när de sitter framför datorn, ägnar sig åt det? Eller är det medelklassensynglens väg att vara precis lagom uppstudsig och framförallt: Är det för att det är gratis?

Ska vi göra ett litet tankeexperiment? Många av de som laddar ner gratis saker hävdar, att om det inte vore gratis skulle de ändå inte ha betalat för det, och således har ingen förlorat några pengar. De moralfilofosika vurporna i detta ska inte ens börja diskutera, utan tänk bara tanken, att att någon ställer tjugo stora pallar med dvd-filmer och cd-skivor på en plats dit du kan gå utan att någon ser dig, för att någon annan nästa dag ska komma och hämta dem.

Tänk dig att du, och alla andra, vet att de står där. Hur många ex tror du finns kvar dagen efter?

Hörrni, alla fetton som hävdar att det är ett politiskt ställningstagande att ladda ner gratis. Sluta hyckla! Ni vill bara inte betala. Säg som det där. Finns det gratis, så betalar man inte. Duh.

Kom igen, världssvält, krig, USA, Ryssland, Kina, Guantanamo, Sudan, Somalia, massvåldtäkter, mer svält, smältande polarisar, högerextremister i parlamentet, och ni gnäller över att ni måste pröjsa för musiken och att någon rent hypotetiskt kanske omutifallatt skulle kunna läsa ett mail ni skickat till polaren med dåliga bilder från helgens fylla?

Alla pretton som hävdar politik istället för den personliga radhusgirigheten som faktiskt styr er och dessutom fullständigt saknar perspektiv, NI ÄR FAN FAN PÅ MIN LISTA!!! (och då kryssade jag inte ens på er lapp igår)

Imorgon: Folk som krossar skyltfönster i rika områden för att det finns kackerlackor i Rosengård.

2 kommentarer:

  1. klart man tankar för att de är grattis. Allt annat är skitsnack.
    Sen kan man ju ifrågasätta priset på en CD..lite dyrt va...

    För övrigt är det här en väldigt rolig och tankeväckande blogg :)

    SvaraRadera
  2. Vi Tehatare tackar ödmjukt och är smickrade!

    Och ja, visst fan är det dyrt! Och hur kan lagligt nedladdade låtar kosta lika mycket?

    SvaraRadera