onsdag 31 oktober 2012

Om att missbruka statistik

I kommuner med större andel friskoleelever ökar betygen även för kommunala skolors elever.
DN uttrycker det som att det finns ett samband.

Det måste vara en av de vanligaste misstolkningarna av statistik - man ser två trender som går ihop och utgår ifrån att den ena är orsak til den andra, trots att det i själva verket ofta är någon annan faktor som påverkar både.

Kommuner med stor andel friskolor har sannolikt också en stor andel akademikerföräldrar vars barn väljer dessa skolor. Dessa elever har också i allmänhet högre betyg på grund av det extra stödet och den extra studievanan dessa elever kan kvittera ut hemma.

Nej, andelen friskolor påverkar inte betygen hos elever i kommunala skolor.

Jessica, hjälp mig!

posted from Bloggeroid

2 kommentarer:

  1. Jag tycker du sammanfattar feltänket ypperligt och ger en plausibel alternativ förklaring. Jag har inget egentligen att tillägga. Min alternativa förklaring hade varit exakt samma som din: "Ehrmergerd! Rika kommuner har bättre skolresultat? Well, I never!"

    Skyldig till Argument till Wikipedia så anbefallar jag följande som obligatorisk läsning för journalister: http://en.wikipedia.org/wiki/Causation_and_correlation

    SvaraRadera
  2. Den där med att småfåglar skulle orsaka drunkningsolyckor är min favorit; man kan se en tydlig korrelation mellan antalet småfåglar i Sverige och antalet drunkningsolyckor, under årets olika månader.

    SvaraRadera