tisdag 8 juni 2010

Unikt hittepo?

I princip alla vetenskapliga* gissningar om framtida väder i Sverige är baserat på SMHI:s utsagor.

Alltså är det mycket intressant när Kvällspressen på sin förstasida påstår sig ha en unik prognos för Prinsessbröllopet nästa lördag. Har ni hittat på själva, eller viftat med en slagruta under en korkek vid halvmåne efter att ha ätit magiska svampar med gudar i?




*Ja, de har ofta fel, men inte lika fel som New Age

5 kommentarer:

  1. Så sant, så sant. Och jag har för mig nånstans, att det i princip är omöjligt att förutsäga vädret mer än fem dagar i förväg - eftersom det blir alltför många faktorer att ta hänsyn till därefter, för att med någon sorts säkerhet säga bu eller bä.

    SvaraRadera
  2. Vill man vara riktigt djup, kan man ju ta upp diskussionen om alltings determinism.

    Men jag nöjer mig med att gissa hur Kvällspressen bedriver sin gissningsverksamhet*. Jag tror att de kollar på hur vädret har varit på aktuellt datum under de senaste tio åren och tagit antingen det vanligaste eller någon sorts medelvärde (hur man nu kan ta ett medelvärde av väder). För att klassas som "unik" räcker väl att prognosen inte stämmer överens med någon annan prognos?

    * Ja, jag retas lite!

    SvaraRadera
  3. Personalfest! Då kommer man på så där fina saker :D

    SvaraRadera
  4. Jag tror på Huskatts idé. Med en journalistmor, som berättat hur hela årets horoskop kommer till över en sen kväll med mycket vin och hög stämning kan jag livligt föreställa mig det.

    Själv råkar jag ha ett lite speciellt förhållande till 19/6, och kan berätta att det är ett mycket säkert kort, vädermässigt.

    Det är dock inget Kvällsblasket vet.

    SvaraRadera
  5. Unik är en synonym till "köp", visste du inte det?

    SvaraRadera