måndag 9 mars 2015

Idag ska vi tala om "Ekologiskt"

 
 
Bilden ovan illustreral väl problemen med begreppet "ekologiskt" i matvärlden. Det betyder inget och allt. Vem som helst får använda det till vad som helst. Här har vi alltså någon som menar att bara för att de inte besprutar sina kor, kan de kalla sin produkt ekologiskt. Vi har alltså DANSK (i motsats till närproducerad) mjölk, förpackad i små RUNDA portionsförpackningar av plast. Hur mycket mindre ekologiskt än så kan det bli? Vad är det för fel på literförpackningar? En stor kartong, som är hälften luft ska åka lastbil genom halva Sverige, för att jag ska kunna öppna en liten fånig plastburk med mjölk till mitt kaffe? PRECIS HUR DJÄVLA DUMT FÅR DET BLI?
 
Ekologiska jordgubbar i januari? Nej, det är inte möjligt. Återigen, någon har valt att låta allsköns märkliga mikrober växa sig gosiga för att sedan FLYGA hit eländet från egypten. Ekologiskt? My ass!
 
Ska vi gå vidare till en av sorgligt få väldefinierade begrepp för Ekoloskt? Krav. Krav ägs i princip uteslutande av COOP (som jag har visst förtroende för i Ekologisk-träsket) och.... antroposoferna i Järna. Ja, Krav började faktiskt som deras märkning av "biodynamiskt" producerad mat. Biodynamiskt jordbruk är något som Rudolf Steiner hittade på. Ni vet, han knäppgöken som var pionjär inom New Age och pratade om Astralkroppar och grävde ner kohorn i jorden, och tyckte att månens faser borde vara avgörande för när det var dags att så. Själv hade han noll och intet i form av kunskap och erfarenhet av jordbruk. Det är alltså det arvet som utgör krav.
 
Men de kan ju ha lärt sig nu, eller hur? Ja, men tror vi verkligen att de har det? Jag tror det inte. Antroposoferna har inte lärt sig något annat. Det första naturvetenskapliga fakulteten vid Stockholms Universitet gjorde när de tog över Lärarhögskolan var att stänga antropsofernas "lärarutbildning" inom Waldorf. Det beror på att Waldorfpedagogik är lika verklighetsfrånvänd som idén om kohorn i jorden och astralkroppar.
 
Antroposoferna utgör också en av de starkaste rösterna mot genmanipulerade grödor, med argumentet att det skulle vara onaturligt. Ja, hörrni. Kunde vi leva på den högst naturliga entiteten Dumhet, skulle antroposoferna onekligen rädda världen, men vi har en bit kvar där. De är också den starkaste kraften MOT vaccinationer i Sverige, och på sin Vidarklinik i Järna försöker de göra folk friska med det högst kvalificerade kvacksalveriet Homeopati. Och annat minst lika dumt.
 
Så tänker jag fortsättningsvis betala extra för Kravmärkta produkter? Nej. Jag vill inte ge mina pengar till Antroposoferna i Järna, och därmed stötta deras kamp mot allt som är vetenskapligt och faktiskt kan rädda världen. Det är helt enkelt så ironiskt att det är kontraproduktivt ur miljöhänseende att köpa Krav.
 
Dra åt helvete!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar