lördag 28 december 2013

Lite religionskritik

Jag har oerhört svårt för Svenska Kyrkans reklam, där de utmålar sig som Messias (pun intended). Lösningen på världens problem är inte mer religion. Lösning är mindre religion. Inget ligger bakom så mycket elände som religion, och det religiösa, auktoritära tänkandet genomsyrar snudd på alla stora konflikter. Det är i de länder där folk lärt sig följa auktoriteter det blir krig, det är där man inte kan acceptera kompromisser, det är där helt vansinniga saker, som vad som skrevs ner på bronsåldern av schizofrena tokstollar blir viktigare än allt. Ge fan i religion. Det kvittar vilken profet det är. Religion är motsats till vetenskap, demokrati, och allt som gör världen bättre. Det finns ingenting religionen bidrar med, som inte en alternativ lösning lyckas bättre med. Det finns inga frågor som besvaras av religion - det finns bara en avsaknad av svar, och ett fördömande av att du överhuvudtaget undrar!

Här är mitt inlägg i debatten, som en lite pastisch på just svenska kyrkans egen reklam.


Ja, det är gratispoäng med just det citatet, och det finns ju såååååååå många andra. Ja. Jo, bibeln är ju lite verklighetens svar på "Sätt oändligt många apor i ett rum". Någonstans måste de ju få rätt också, men strikt talat, det finns väldigt lite i bibeln som inte bara är rena dumheter.

Stöd inte religiöst hjälparbete. Stöd icke-religiösa biståndsorganisationer. De kräver inte en bekännelse till Jesus i gengäld.

Och ja, såklart, dela gärna så mycket ni orkar. Upphovsrätten är sekundär, så länge ingen tjänar pengar på det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar