tisdag 21 januari 2014

Om att jobba gratis

Ja, minnsann.
Fortum har svarat, sådär lite lagom arrogant och klappande på huvudet, och ja, jag blir faktiskt lite förbannad.

Fortum är ett kommersiellt, vinstdrivande företag. De kommer till mig, och ber mig hjälpa dem, med deras affärer. De tycker, på fullt allvar, att det är rimligt att jag avsätter en hel, dyrbar vardagskväll, för att Fortum ska kunna tjäna mer pengar, utan att de ska behöva betala för det. Ja, visst, jag kan tacka nej. Och det gör jag, såklart. Så det tjongar om det, men bara det att de ens frågar, är så djävla fräckt att jag spyr på dem.

Såhär svarar de på min fråga om vad deras "premie" är värd, i pengar, och senare, när jag inte fått svar, på mitt mail om att jag då förutsätter att den inte är värd ens i närheten av de 2000 kronor bruttolön som vore rimligt. (Det skulle min nuvarande kund betala för att ha mig sittande en kväll.)

Hej Tehataren,

Eftersom detta är ett frivilligt deltagande där det just handlar om en gåva som ersättning är den inte att jämställa med lön. Fokusgrupper är en vanlig modell för att ha en dialog med kunder och något som många företag använder sig av. Oftast brukar det då också handla om just en gåva som tack för kunderna engagemang och feedback. 

Jag skiter fullständigt i om andra företag är lika djävla fräcka som ni. Jag jobbar inte gratis, för att ni ska kunna tjäna mer pengar. 


Om Sverigedemokraters intellektuella förmågor

Återigen har en ledande sverigedemokrat illustrerat begreppet "förmåga att tänka i flera led" genom att inte göra det.
Detta är faktiskt deras gängse debattmetod. Det är oerhört skrämmande, men nästan varje gång SD "debatterar" ser det ut såhär. Jag tror jag skrev om det nyligen, så jag skriver inte igen, men Erik Almqvist kan vara en av minst intellektuellt bemedlade som någonsin suttit i riksdagen.
 
Att folk inte genomskådar det är ännu mer skrämmande. Att det här nog, på ganska många ställen, möts av ett "Höhö, där fick hon!" ger mig mardrömmar, och får mig att tvivla på demokratin som styrelseskick.
 
Nöjesguiden har Sonja skrivit mer om detta.

 
 
 
 
 

söndag 19 januari 2014

Lokalt?


Äggen produceras och packad Lokalt.

Jo. Allting är ju Lokalt någonstans, men att Gotland skulle vara mer lokalt än någon annanstans i Sverige blir ju rätt larvigt.

Och jag blir förbannad. Någon försöker utnyttja min önskan att vara miljömedveten. Jag vill inte känna mig utnyttjad. Gärna närproducerat, men ljug inte om det.

posted from Bloggeroid

Lars Adaktusson är ett spån


Nej, Lasse. Du har så djävla fel men västvärldens kristna gilla sin offerroll.

De flesta som förföljs för sin religion förföljs AV RELIGIÖSA. Sedär. Där ur vi den springande punkten. Lösningen är mindre religion, inte mer. Det är i te speciellt synd om kristna generellt.

Och vidare gissar jag att det är fel även rent statistiskt. Jag antar att du inte räknat in muslimer som förföljs av a dra muslimer, eller ateister.

Dessutom är du en religiös idiot som är en del av problemet.

posted from Bloggeroid


posted from Bloggeroid

fredag 10 januari 2014

Nej, Fortum. Jag jobbar inte gratis för er.

Jga fick ett mail från Fortum nyss. Fortum går bra. De tjänar tusen miljoner pengar i sekunden. De tar dubbelt så mycket betalt för att för länge sedan ha lagt kablar i jorden som jag betalar för den faktiska el jag konsumerar.

De vill veta vad jag tycker om en massa framtidstjafs. För detta, beräknat till 2h förlagt till kvällstid, betalar de en macka och en dricka samt "en spännande premie".

Jag vore inte Tehataren om jag kunde bara kasta mailet och strunta i det. Nej, man måste svara. Faktiskt.

Vilken är min "spännande premie" som utgör betalningen utöver en macka och en dricka (värde  20kr) för två timmars kvällsarbete åt ett vinstdrivande företag? Jag debiterar normalt 850 kr per timme kontorstid.

mvh
/Tehataren


Uppdatering
Fortum svarar lite lagom Goddag Yxskaft som väntat:
Hej Felix,
Tack för din fråga. I vår ambition att arbeta för ett ökat kundfokus inom Fortums elnätsverksamhet vill vi gärna föra en dialog med våra kunder. Vi genomför därför diskussionsgrupper där vi lyssnar till våra kunders behov. Som tack för deras deltagande ger vi våra kunder en premie som denna gång är några nyttiga produkter som förbättrar din energihantering. 
Vänliga hälsningar
 
Jag svarar:
Hej
Om jag ställer frågan lite rakare då?
Hur mycket är min premie värd?
Ni är ett vinstdrivande företag och ber mig arbeta för er. Då vill jag såklart veta hur mycket jag får betalt.
Med vänliga hälsningar
 
 
På detta behagar inte Fortum svara.

torsdag 9 januari 2014

Lite om Mäns och Kvinnors porträtt

Apropå bland annat det här som jag såg en länk till igår. Kort handlar det om hur kvinnor och män porträtteras olika i alla möjliga sammanhang.

Jag noterade det själv idag. På LinkedIn, som inte är till för att sälja sexiga underkläder, eller bilar till män med för liten kuk. Det är ett närverk för professionella relationer. LinkedIn erbjuder en sida med folk man kanske känner, för att man ska kunna få ännu fler professionella kontakter. Det är två kolumner med rutor med bilder



Alla män poserar i Manliga poser, med Starka Ansiktsuttryck, medan alla kvinnor har väna studiobilder, där de ska se lagom ofarliga, sexiga och söta ut. Män har i allmänhet tekniskt dåliga bilder, något som kompisen knäppte i fikarummet med sin telefon, medan kvinnor har betydligt proffsigare bilder. Män poserar ofta med ett fritidsintresse utomhus, något sportigt och manligt, medan kvinnor nästan uteslutande har prydliga porträtt, med stilig makeup och elegant hår. Män är orakade och har osmickrande ljus.

Som man kvittar det hur du ser ut. Du får chefsjobb även om du är tjock, orakad, har illasittande skjorta, och fiser i din presentation. Det får inte kvinnor.

Fast... det är väl bara något jag ser för att jag vill se det. Inget som finns egentligen.